Kan sambo "kasta ut" sin partner?

FRÅGA
Kan min sambo kasta ut mig omgående från hans hus.Jag har ingen stans att ta vägen.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sambolagen (SamboL) reglerar vissa ägandeförhållanden mellan sambor. Lagen används oftast när ett samboförhållande upphör det vill säga ifall samborna eller någon av dem ingår äktenskap, om samborna flyttar isär eller om någon av samborna avlider (2 § SamboL). Ett samboförhållande upphör också om en sambo ansöker om bodelningsförättare eller om rätt att få bo kvar i, alternativt överta, bostaden.

Flyttar två sambor in gemensamt i ett hus blir det samboegendom
Ifall du och din sambo flyttade in tillsammans i huset, och tanken var att huset skulle användas gemensamt som er permanenta bostad utgör huset samboegendom (3 § SamboL). På begäran av en sambo ska samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning (8 § SamboL). Detta innebär att om ni flyttat in i huset tillsammans, och inget annat är avtalat, utgör huset samboegendom som ska fördelas genom bodelning på begäran av en av samborna. Begäran om bodelning ska framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde.

Ägde sambo tidigare huset utgör detta inte samboegendom
Är det som så att din sambo redan tidigare ägde huset eller ni har skrivit ett avtal som reglerar frågan annorlunda utgör huset inte samboegendom. Då har din sambo i regel rätt att "kasta ut" dig. Det finns ett undantag som innebär att den som "inte äger" en bostadsrätt ändå kan ha rätt att ta över denna om det är skäligt och denna sambon bäst behöver bostaden (22 § SamboL) - detta gäller dock aldrig en villa vilket jag uppfattar att det handlar om i detta fall.

Hur du går vidare med din fråga
I första hand råder jag dig till att prata med din sambo och genom en dialog försöka lösa problemet tills ni båda har varsin bostad. Flyttade ni in tillsammans i huset och detta var er permanenta bostad kan du begära bodelning.

Hoppas du fick svar på din fråga. Lycka till!

Vänliga hälsningar,

Anna Ståhlklo
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2968)
2021-08-03 Sambo har inte betalat för möbler, har man ändå rätt till hälften?
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?

Alla besvarade frågor (94627)