Kan sambo göra anspråk på lägenhet jag köpt i investeringssyfte?

FRÅGA
Vi bor sambo nu i ett hus, men om jag köper en annan lägenhet för mina pengar för att hyra ut, kommer han att äga hälften då?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Så som jag har tolkat din fråga vill du veta huruvida din sambo kan göra anspråk på din lägenhet utan att hen på något sätt är involverad i köpet.

Inledningsvis kan jag konstatera att din sambo inte kommer att äga hälften av den lägenhet du tänker köpa. Den enda gång som sambos automatiskt äger någonting tillsammans är när båda har bidragit ekonomiskt till köpet eller om man avtalat om att äga tillsammans (detta kallas samäganderätt). Dock kan värdet av viss egendom som ni äger var för sig behöva delas upp om samboförhållandet upphör.

Om samboförhållandet upphör

När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske, om någon utav er begär det (8 § Sambolagen). Bodelning innebär att värdet av er samboegendom räknas ut och fördelas mellan samborna.

Till samboegendom hör ert gemensamma bohag så om köksmaskiner och möbler men även er gemensamma bostad (3 § Sambolagen). Men gemensam bostad menas hus, bostadsrätt, hyresrätt som är avsedd att utgöra ert gemensamma hem och att bostaden faktiskt används för detta (5 § Sambolagen). Att den är avsedd till att utgöra ert gemensamma hem innebär att tanken bakom köpet är att ni ska bo där tillsammans, därför ingår i regel inte bostäder som köpts innan samboförhållandet inleddes. Till gemensam bostad hör inte heller bostad som innehavs till fritidsändamål, exempelvis en sommarstuga (7 § Sambolagen).

Skulle du köpa en lägenhet med dina egna pengar och avsikten inte är att ni ska bo där tillsammans så skulle han inte kunna göra anspråk på din lägenhet.

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Hälsningar,

My Öhman
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2724)
2020-09-18 Sambor med gemensamt barn - kan barnet kräva hälften av den gemensamt ägda bostadsrätten?
2020-09-18 Hur mycket har en efterlevande sambo rätt att få ut vid bodelning?
2020-09-16 Vad kan kostnaden för att köpa ut någon från gemensam bostad bli och hur går det till?
2020-09-15 Sambolagen

Alla besvarade frågor (84178)