Kan mina grannar anmäla mig för oljud i bostadsrätt?

Hej!

Jag bor i en lägenhet i en bostadsrätt. Min granne har klagat på mig när jag har haft förfester och jag har fått en skriftlig varning från styrelsen (tilläggas bör också att grannen sitter med i styrelsen). Dock försökte jag förklara att jag haft väldigt få förfester och att dessa alltid slutat kring 23:00, men de menade på att man aldrig får störa sina granar. De hävdade också i mejlet att hög ljudvolym har skett vid flera upprepande tillfällen och att detta betende måste ändras. 2017 hade jag en i januari och en i november. 2016 hade jag 3 stycken. Nu vågar jag knappt ha någon mer förfest, då jag är rädd att bli "utkastad". Kan jag ha någon mer förfest i framtiden och kan de verkligen hävda att detta skett vid upprepande tillfällen när det är såpass sällan?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna avseende bostadsrättsinnehavares användning av lägenheten hittar du i bostadsrättslagen ( här 7 kap 9 §). Däri stadgas att en bostadsrättsinnehavare ska se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar i sådan grad att det kan vara skadligt för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö.

Undvik att störa dina grannar på kvällen och natten

När man bedömer vilka störningar som grannar måste tåla utgår man från den allmänna uppfattningen om vilka störningar som kan vara acceptabla. Bedömningen av störningen måste göras i varje enskilt fall. I de fall man renoverar sin lägenhet under en tid och det medför oväsen är det en tillfällig störning som grannar normalt måste tåla. Generellt kan det anföras att grannar får tåla liv och rörelse under dagen, emedan de under natten ska kunna sova ostört.

Under natten får det alltså inte föras så mycket ljud att det stör grannarna. Det är inte säkert att ljud som accepteras på dagen accepteras sent på kvällen/natten. Det är svårt att säga exakt hur mycket ljud som får föras eftersom en bedömning måste göras i varje enskilt fall, men eftersom din granne framfört klagomål till styrelsen, får det, enligt dina uppgifter, antas att du fört för mycket oljud.

Vad som kan hända om man stör sina grannar

I de fall en bostadsrättsinnehavare utsätter grannar för störningar i boendet ska bostadsrättsföreningen meddela bostadsrättsinnehavaren att sluta med störningarna. Detta tycks ha skett. Föreningen ska även meddela socialnämnden i den aktuella kommunen. Är störningarna särskilt allvarliga får föreningen säga upp bostadsrättsinnehavaren. I ditt fall skulle jag inte säga att det rör sig om en särskild allvarlig störning eftersom de skett vid spridda och få tillfällen, men du bör ändå vara försiktig med höga ljud sent på kvällen. Dina grannar kan nämligen hävda hur många gånger de vill att du för oljud, däremot kan du begära att de bevisar att du fört oljud. I framtiden kan du fortsättningsvis ha förfester, men förslagsvis på en lugnare nivå.

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Bostadsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000