Kan min sambo ta över min lägenhet för hon har barn?

Hej!

Jag har en fråga vad gäller bodelning vid ett samboskap.

En nära vän äger sedan flera år tillbaka en lägenhet. För ca 2 år sedan flyttade en kvinna in till honom och blev då folkbokförd där också. Kvinnan har sedan tidigare ett barn med en annan man. Enligt 3 paragrafen i sambolagen står att lägenheten ska ingå bodelning om den förvärvats för gemensamt bruk. Enligt denna fakta står det väl klart att lägenheten inte kan ingå bodelning, men mannen och den här kvinnan har i lägenheten inrättat ett rum till kvinnans barn. Skulle detta kunna innebära att lägenheten nu skulle kunna ingå i en bodelning på grund av det nu inrättade rummet?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Samboegendom

I och med att lägenheten är köpt innan förhållandet påbörjats är den inte anskaffad för gemensamt bruk och är därför inte samboegendom (3 § Sambolagen). Endast det som är anskaffat för gemensamt bruk omfattas av bodelningen för sambor. Hur man brukat egendomen under tiden saknar betydelse för bodelningen.

Reglera egendom genom samboavtal

Om man inte vill att lägenheten ska kunna bodelas kan man skriva ett samboavtal och avtala bort sambolagens bodelningsregler. I detta fallet kommer lägenheten inte inräknas, men det är bra att veta att det gr att göra med all annan gemensam egendom också. Då skriver samborna helt enkelt ett avtal dem emellan att egendomen inte ska vara med i bodelning utan tillhör någon av dem ensamt. (9 § Sambolagen)

Enda undantagsregeln

Enda undantaget som till sambolagens regler är när den sambo som inte äger lägenheten anses ha större behov av den.(22 § Sambolagen)

Det är en skyddsregel för att t.ex.. kvinnor som förr alltid var hemma med barnen och inte tjänade egna pengar inte skulle bli hemlösa när männen behöll bostaden vid uppbrott, det var så det kunde se ut förr. Regeln aktualiseras väldigt sällan då vi har det mer jämställt idag och äganderätten är starkare då. Den används exempelvis när samborna har gemensamma barn, för att säkra att barnet får det tryggaste hemmet och får stanna där denne har sitt hem. Som nämnt används regeln sällan och det ska finnas särskilda skäl för att kränka ägarrätten och överta bostaden. Inredningen som sådan saknar betydelse i den bestämmelsen utan kan mer aktualiseras om modern har extremt dålig ekonomi och hon och hennes barn riskerar att bli hemlösa om de inte övertar bostaden exempelvis.

Sammantaget ska inte bostaden ingå i bodelningen om inte det skulle föreligga sådana särskilda omständigheter så att undantagsregeln blir aktuell (vilket den sällan blir idag).

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den BroekRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning