Kan min kusin resa utomlands med mina barn?

2019-02-10 i Barnrätt
FRÅGA
Hej! Kan min kusin resa utomlands med mina barn eller krävs det skriftligt samtycke? Mitt ex har vårdnad om våra barn eftersom jag bor och arbetar utomlands. Både mitt ex och jag har kommit överrens om att min kusin kommer att resa med våra barn för att fira min födelsedag utomlands, dvs, min kusin ska resa med barnen och vi alla kommer att träffas i ungern.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Som utgångspunkt ska det inte vara några problem för din kusin att resa utomlands med dina barn så länge din kusin ser till att ha med sig de handlingar som typiskt sett krävs för att få resa och komma in i det landet ni ska resa till. Som huvudregel bör man dock ha med sig följande dokument när man reser med barn som man inte är vårdnadshavare till:

Barnets pass och eventuellt visumKopia på vårdnadshavares passIntyg om att barnen har vårdnadshavares tillstånd att resa

Tyvärr finns det så vitt jag vet inget standardiserat dokument att fylla i gällande intyget om tillstånd. Ungern har dock gett följande riktlinjer för vad som bör finnas med i ett intyg om tillstånd:

Att barnen har tillstånd att resaVar och när barnen är föddaBarnens namnVilka personer de reser medVilket nummer barnens resedokument harVart de ska resa och varförKontaktinformation

Mer information kring vad som krävs för att resa in till Ungern med barn man inte är vårdnadshavare finns här. Tänk på att skriva intyget på engelska, och skriv så detaljerat som möjligt för att undvika missförstånd. Skriv också med vårdnadshavares alla uppgifter.

Ska din kusin flyga till Ungern med barnen kan det också vara viktigt att veta att olika flygbolag kan ha olika regler för vad som krävs för att barnen ska få flyga. TUI kräver exempelvis ett intyg för att få resa utan vårdnadshavare när barnet är mellan 6-11 år gammalt. Solresor kräver däremot att målsman följer med till avreseflygplatsen och bland annat skriver på ett intyg. Om ni ska resa med flyg är mitt råd till dig att kontakta flygbolaget ni ska resa med och undersöka vad som gäller just för det.

Som svar på din fråga – ja, det behövs skriftligt samtycke för att din kusin ska kunna resa till Ungern med dina barn, i form av ett intyg.

Jag hoppas detta var svar på din fråga och att det inte blir några bekymmer på resan!

Med vänlig hälsning,

Emelie Lövgren
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1266)
2019-08-22 Kan jag och min partner ansöka om gemensam vårdnad över mina barn?
2019-08-20 Barn vägrar umgänge med ena föräldern
2019-08-20 När gäller underhållsskyldighet för barn?
2019-08-19 Vad kostar det att ansöka om verkställighet i familjemål och finns det en risk att barnet får bestämma själv?

Alla besvarade frågor (72172)