Kan min hyresvärd säga upp mitt hyresavtal för att jag är gift och har en villa?
Hej! Jag har en hyresrätt som jag hyrt ut i 1 år i andrahand med värdens tillåtelse, nu har den tiden gått ut, jag har provbott som sambo i ett hus som jag också står som delägare till, och även gift mig under tiden. Jag har en son 17 år som i Januari flyttade till mig, men det funkar inte så bra med honom och min make, så jag tänkte att så fort andrahands kontraktet gått ut, så ska jag ha lägenheten som sonen och jag kan bo i, sonen har också bott där emellanåt under uthyrningen. I dag blev jag uppringd av hyresvärden som vill att vi kommer överens om ett uppsägningdatum, man får inte enligt dem vara delägare i en villa, gift och samtidigt ha en hyresrätt. Vilket gjorde mig fruktansvärt stressad, måste jag sälja min del i huset och skilja mig för att få ha lägenheten kvar?
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!
"Hyreslagens" regler
I Jordabalkens 12 kapitel finns det bestämmelser om uthyrning av lägenheter mellan hyresvärd och hyresgäst. Detta kapitel brukar kallas hyreslagen. Hyreslagen innehåller generella bestämmelser och fungerar lite som en skyddslagstiftning för hyresgästen, eftersom avtalsvillkor som strider mot bestämmelserna i kapitlet inte är gällande gentemot hyresgästen, se JB 12 kap. 1 § 5 st. Man kan också vända sig till hyreslagens bestämmelser om en situation som uppstår mellan hyresgäst och hyresvärd inte är reglerad i hyresavtalet mellan de båda parterna. Kort och gott kan man säga att hyresavtalet gäller mellan båda parter, om villkoren i detta reglerar alla situationer som uppstår mellan parterna och de inte heller är mindre förmånliga för hyresgästen än bestämmelserna i hyreslagen.
I JB 12 kap. 42 § finns bestämmelsen som räknar upp de omständigheter som innebär att hyresvärden ensidigt får säga upp hyresavtalet. Att man har en annan bostad som man bor i räknas inte uttryckligen upp som en grund för uppsägning av hyresavtalet. Däremot hänvisar paragrafen till JB 12 kap. 23 § som stadgar att hyresgästen inte får använda hyresrätten till något annat ändamål än det avsedda, vilket för hyreslägenheter i regel borde vara att lägenheten används av hyresgästen som bostad.
Du skriver att du och din son ska bo i lägenheten när andrahandskontraktet går ut. Om detta stämmer så borde det inte vara några problem att kontakta hyresvärden och meddela att ni avser att bo i lägenheten när er uthyrningsperiod avslutas, vilket borde medföra att de inte längre har någon rättslig grund enligt jordabalken att säga upp hyresavtalet.
Att enbart hyra ut lägenheten till din son skulle typiskt sett ses som ett sätt att inte använda lägenheten för dess avsedda ändamål, och då skulle en uppsägning får hyresvärdens sida vara befogad enligt jordabalkens regler. Den som står på förstahandskontraktet ska använda lägenheten som bostad för att det avsedda ändamålet ska vara uppfyllt.
Din folkbokföringsadress kan spela en stor roll här. I denna typ av tvister har folkbokföringen presumtionsverkan, vilket innebär att man presumeras bo där man är folkbokförd. Om du är mantalsskriven i er villa och tvisten skulle tas till hyresnämnden skulle du behöva bevisa att du faktiskt bor i lägenheten och inte i villan. Detta är lättare sagt än gjort.
Sammanfattningsvis
Om du och din son faktiskt planerar att bo i lägenheten när andrahandskontraktet går ut så bör ni utan problem kunna kontakta hyresvärden och meddela detta. Jag kan inte tänka mig att man från deras sida ändå skulle vilja bibehålla sitt krav på uppsägning, såvida inte ni misskött er på något annat sätt.
Om du själv inte planerar att bo i lägenheten under nämnda period kommer du att få svårt att motivera att du använder lägenheten för det avsedda ändamålet och då har hyresvärden fog för sin uppsägning. Det avsedda ändamålet för en förstahandshyresgäst är inte att hyra ut lägenheten.
Det viktiga enligt hyreslagens regler är alltså inte huruvida du har en villa vid sidan om, utan det viktiga är var du faktiskt bor.
Jag hoppas att du finner svaret användbart!