Kan min hyresvärd be mig att flytta när vi skrivit på uppsägning av avtalet?

2020-09-02 i Hyresavtal
FRÅGA
Får min hyresvärd komma och tjata om att vi måste ut, trots att vi skrivit på uppsägning som han bedtämt på hans villor, fasst vi ej hittat något nytt boende
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

I din fråga så nämner du inte om du hyr ditt boende av till exempel en privatperson eller om det är en hyresrätt, därav utgår jag i mitt svar ifrån att det är en hyresrätt du hyr. Jag utgår även ifrån att det inte är en uppsägning som grundas på att du misskött dina åtaganden som hyresgäst genom att till exempel inte betala hyran eller föra in ohyra i lägenhet, då det inte framgår några sådana omständigheter i din fråga.

Om du inte hyr en hyresrätt eller om du gjort något som fått hyresvärden att säga upp hyresavtalet så kan det påverka svaret på frågan. Därmed rekommenderar jag dig i sådana fall att ställa en ny gratisfråga eller ringa vår kostnadsfria telefonrådgivning.

Utredning:

Regler kring uppsägning av hyresrätt finner du i jordabalkens 12 kap.

Om ditt hyresavtal har sagts upp så ska du få bo i ditt boende fram tills dess att uppsägningstiden är slut (12 kap 7§ JB).

Om ni har haft ett avtal som gäller på obestämd tid så ska uppsägningstiden vara 3 månader ifall ni inte har kommit överens om en längre uppsägningstid (12 kap. 4§ JB).

Ifall kontraktet har löpt på bestämd tid men ska sägas upp så gäller olika uppsägningstider beroende på hur avtalet ser ut. Om ni inte har kommit överens om en längre uppsägningstid så gäller följande (12 kap 4§ 2st JB):

-En dag om du har bott i boendet kortare än två veckor

-En vecka om du har bott i boendet i längre än två veckor men kortare än tre månader

-Tre månade om du har bott i boendet i längre än tre månader

-Utöver detta finns det specialfall där hyresavtalet kan sägas upp på dagen, till exempel om du är orsaken till att ohyra förekommer i lägenheten eller sprids i fastigheten (12 kap 42 § JB).

Svar:

Om du bor i en hyresrätt där avtalet blir uppsagt och uppsägningstiden inte har tagit slut så har din hyresvärd inte rätt att få dig att flytta ifrån lägenheten tidigare. Om uppsägningstiden har tagit slut så måste du dock flytta ifrån lägenheten även om du inte har hittat något nytt boende. Du måste flytta senast dagen efter att uppsägningstiden tagit slut och boendet ska då vara tillgängligt för nästa gäst 12:00 på dagen (12 kap 7§ JB).

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Elin Englund
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1510)
2021-02-27 Bör hyresgäst skäligen behöva tåla rök i lägenhet?
2021-02-27 Avtala bort nyttjanderätten av stallplats under uppsägningstiden
2021-02-27 Kan hyresvärden höja hyran under pågående hyrestid?
2021-02-26 Vad ska jag tänka på när jag flyttar in i en närståendes lägenhet?

Alla besvarade frågor (89619)