Kan min hustru göra anspråk på mitt patent vid eventuell skilsmässa?

2017-07-04 i Immaterialrätt
FRÅGA
Hej!Hur fungerar det att om jag som är privatperson(enskild firma) ansöker idag och får ett patent, men sedan skiljer mig från min hustru. Kan min hustru göra anspråk på patentet? Är patentet min IP(Intellectual Property) egendom och ingår därmed inte i bodelning?Hur skall jag göra för att min hustru inte skall kunna göra anspråk på del av, eller "värdet" av mitt patent?Kan jag söka patentet nu, utan att vara minsta orolig att förlora 100% kontrollen/ägandet vid en ev skiljsmässa?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Om du som privatperson ansöker om ett patent och sedan skiljer dig från din hustru har hon inte rätt att göra anspråk på någon del av patentet. Detta med anledning av att det i 10 kap 3 § äktenskapsbalken stadgas att " Rättigheter som inte kan överlåtas eller som i annat fall är av personlig art inte ska ingå i bodelning om det skulle strida mot vad som gäller för rättigheten".

Med rättigheter av personlig art avses sådant som är kopplat till den ideella rätten d.v.s. immateriella ting som patenträtt eller varumärkesrätt.

Av denna anledning behöver du inte vara minsta orolig för att förlora kontrollen eller ägandet vid en eventuell skilsmässa.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Mvh,

Nina Erlandsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (991)
2021-07-23 Får man använda en intervju från en dokumentär?
2021-07-16 Upphovsrättsintrång?
2021-07-12 Hur vet man om en mening är varumärkesskyddad?
2021-07-05 Vad innebär uppfinningshöjd?

Alla besvarade frågor (94276)