Kan min fru få del av mina ersättningar för en arbetsskada när vi skiljer oss?

2020-12-29 i Bodelning
FRÅGA
jag blev arbetskadad på jobbet 2013 .gifte mig 2015 och fick 3 barn .jag fick en summa pengar från afa och livränta från fk samt är invalid och fick förtidspension .nu ska vi skilja oss.min fråga är .kommer hon att få pengar från mitt konto som jag fick för två år sedan från afa . och hur är det med livränta . vi var inte gifta då jag fick arbetsskada .
SVAR

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

Mina utgångspunkter

Jag tolkar det du har skrivit som att du skadades kroppsligt eller psykiskt i arbetet, och därför fick pengar från Afa till följd av just arbetsskadan. Vid sidan om pengarna från Afa har du också fått livränta från Försäkringskassan.

Jag kommer först beskriva kort vad som ska ingå i er bodelning. Därefter kommer jag att förklara vad som gäller för dina pengar från Afa och för din livränta vid bodelningen. Till sist kommer jag att sammanfatta svaret på din fråga.

Jag kommer att hänvisa till äktenskapsbalken (ÄktB).

Viss egendom ska inte ingå i er bodelning

När du och din fru har skilt er ska ni göra en bodelning (9 kap. 1 § första stycket och 1 kap. 5 § ÄktB). Vid bodelningen läggs era tillgångar ihop, för att sedan delas mellan er (11 kap. 3 § ÄktB).

Som utgångspunkt ska allt som du och din fru äger ingå i bodelningen, om det inte är så kallad enskild egendom (10 kap. 1 § och 7 kap. 1 § ÄktB). Egendom kan bara vara enskild om det står inskrivet i exempelvis ett äktenskapsförord eller testamente (7 kap. 2 § ÄktB).

Förutom enskild egendom finns det ytterligare några tillgångar som inte ska ingå i er bodelning, eftersom de är personliga (10 kap. 2 a § första stycket ÄktB). Här kommer dina ersättningar in.

Du får undanta pengarna från Afa och livränta som du fått efter er skilsmässoansökan

Pengarna som du fick från Afa ska inte ingå i er bodelning, förutsatt att de var en ersättning för den kroppsliga eller psykiska skada som du fick när du arbetade (10 kap. 2 a § ÄktB).

Livräntan från Försäkringskassan ska dock ingå i er bodelning, eftersom den är en ersättning för inkomstförlust (10 kap. 2 a § ÄktB). Har du fått ersättning genom livränta efter att ni ansökte om skilsmässa behöver den däremot inte tas med i bodelningen (10 kap. 2 a § ÄktB).

Det är alltså bara den livränta som du har fått innan er skilsmässoansökan som din fru kan få ta del av genom er bodelning. Pengarna från Afa och eventuell livränta från efter er skilsmässoansökan kan hon inte få del av.

Sammanfattning

Din fru kommer inte att kunna få del av pengarna från Afa, eftersom det är en personlig ersättning som du har fått på grund av den kroppsliga eller psykiska skada som du fick i arbetet. Därför ska de pengarna inte ingå i er bodelning.

Däremot kommer din fru att kunna få del av din livränta, i den mån du har fått den innan ni ansökte om skilsmässa. Har du fått ersättning genom livräntan efter er skilsmässoansökan behöver den dock inte tas med i er bodelning, så den får du i så fall lov att behålla själv.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du har fler funderingar så får du gärna skicka in en ny fråga till oss.

Med vänliga hälsningar,

Johanna Persson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2776)
2021-04-15 Bodelning mellan sambor
2021-04-13 Kan jag ångra en bodelning om jag inte var i mina sinnes fulla bruk vid bodelningstillfället
2021-04-11 Ska en husvagn och dess lån delas lika vid en bodelning mellan sambor?
2021-04-11 Ska aktier ingå i bodelningen?

Alla besvarade frågor (91196)