Kan man vara folkbokförd på två adresser?

2018-01-27 i Förvaltningsrätt
FRÅGA
Jag undrar om man kan vara folkbokförd på två adresser i två olika kommuner. Jag bor i en stad och jag har fått ett jobberbjudande i en annan stad. För att jag ska få det jobbet krävs det att jag ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen i den staden. Kan jag ha adress på två platser? Just nu bor jag med mina föräldrar, jag vill ha jobbet men jag skulle endast vara i den andra staden när jag jobbar för det är en bit att pendla. Kan jag vara folkbokförd på två adresser?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Folkbokföringen är den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige. Många rättigheter och skyldigheter som vi har är beroende av att vi är folkbokförda och var vi är folkbokförda, t ex olika bidrag, var vi ska betala vår skatt och rösta.

En person ska folkbokföras på den fastighet och i den kommun där han eller hon är att anse som bosatt. (6 § folkbokföringslag). En person anses bosatt på den fastighet där han eller hon regelmässigt tillbringar, eller när byte av bostad skett, kan antas att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila. Den som därigenom kan anses vara bosatt på fler än en fastighet anses vara bosatt på den fastighet där han eller hon med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist. En person ska anses regelmässigt tillbringa sin dygnsvila på en fastighet där han eller hon under sin normala livsföring tillbringar dygnsvilan minst en gång i veckan eller i samma omfattning men med en annan förläggning i tiden (7 § folkbokföringslag).

Du kan endast vara folkbokförd på en adress och om det finns i villkoret för jobberbjudandet att du måste vara folkbokförd i kommunen och inskriven på deras arbetsförmedling så måste du flytta och göra en flyttanmälan till Skatteverket där du ändrar din folkbokföringsadress.

Med vänlig hälsning,

Lenita Pettersson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förvaltningsrätt (707)
2022-01-22 Var ska man folkbokföra sig?
2022-01-17 Kommunalbesvär eller förvaltningsbesvär?
2022-01-17 Är man ersättningsskyldig i förhållande till utföraren när denne blir nekad utbetalning för gjort RUT-avdrag?
2021-12-31 Får HVB-hem besluta om utegångsförbud?

Alla besvarade frågor (98667)