Laglighetspröva kommunalbeslut

Vad kan man göra när kommunen fortlöpande bryter mot lagen utan tagna beslut?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga, jag kommer att använda mig av kommunallagen i mitt svar (KL).

Ditt fall

Du nämner att kommunen skulle bryta mot lagen utan fattade beslut. Jag har svårt att se hur den skulle kunna göra det, eftersom ett beslut krävs för att komma vidare med det som kommunen önskar göra. Du får gärna ställa en ny fråga med fler omständigheter eller exempel, så kan vi svara mer precist. Jag redogör för laglighetsprövning för kommunalbeslut här nedan ändå.

Laglighetsprövning

Har kommunen fattat ett beslut som man tror kan vara olagligt kan man begära en laglighetsprövning (13 kap 1 § KL). För att kunna göra det ska man vara medlem i kommunen, vilket man är om man är folkbokförd i kommunen, äger fast egendom där, eller betalar kommunalskatt där (1 kap 5 § KL). Man kan alltså vara medlem i flera kommuner.

Beslut som kan laglighetsprövas är sådana beslut fattade av kommunfullmäktige, nämnderna och förbundsstyrelsen om det inte är av rent förberedande eller rent verkställande art, samt revisorernas beslut kring sin förvaltning och om jäv (13 kap 2 § KL). En laglighetsprövning tittar bara på huruvida beslutet är lagligt, men inte om det är lämpligt (13 kap 1 § KL). Ett beslut kan vara olämpligt men ändå vara lagligt.

Vid en laglighetsprövning prövar man om beslutet:

  1. inte kommit till på lagligt sätt,
  2. rör något som inte är en angelägenhet för kommunen,
  3. det organ som har fattat beslutet inte har haft rätt att göra det, eller
  4. beslutet annars strider mot lag eller annan författning.

Uppfylls någon av punkterna ska beslutet upphävas (13 kap 8 § KL).

Hur man överklagar

Vill man överklaga en kommuns beslut ska man göra det skriftligen, och lämna in det till förvaltningsrätten. I överklagan ska framgå vilket beslut man överklagar och de omständigheter som överklagan grundas på (13 kap 4 § KL). Det är viktigt att man tar med alla omständigheter som man tycker är viktiga, eftersom det bara är de omständigheter som man nämner i överklagan som kommer att ligga till grund för förvaltningsrättens beslut (13 kap 7 § KL). Överklagan ska komma in till förvaltningsrätten inom tre veckor från det att kommunen anger att protokollet över beslutet justerats och det postas på kommunens anslagstavla (13 kap 5 § KL). Ofta har kommunen en digital anslagstavla där man kan gå in och kolla vilka beslut som fattats under den senaste tiden.

Jag hoppas att detta åtminstone varit till någon hjälp, annars får du som sagt gärna ställa en ny, mer detaljerad fråga.

Else NordlanderRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Förvaltningsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000