FrågaFAMILJERÄTTSambo och samboavtal31/08/2018

Kan man undanta en sambobostad vid bodelning trots att båda står på kontraktet?

Hejsan, jag har precis fått ett förstahandskontrakt med inflyttning om 9 månader och står än så länge själv på kontraktet, min partner vill också stå med på kontraktet (om detta ens går att ändra på) då han vill ha tillgång till den interna bostadskön hos bostadsbolaget senare i livet om vi skulle separera. Kan vi fortfarande ha ett samboavtal om att lägenheten är min vid en separation även om han också står på kontraktet från början?
Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga gäller bodelning när det finns ett samboavtal. Detta regleras i sambolagen (SamboL), varför mitt svar kommer utgå från denna lag.

När ett samboförhållande upphör genom separation ska sambornas samboegendom fördelas mellan dem genom bodelning (8 § SamboL). Huvudregeln är att sambors gemensamma bostad och bohag är samboegendom om egendomen förvärvats för gemensam användning (3 § SamboL). Gemensam bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning ska alltså ingå i bodelningen. Det finns dock undantag från huvudregeln. Det gäller bl.a. sådan egendom som omfattas av ett samboavtal som föreskriver att egendomen inte ska ingå vid en eventuell bodelning. Avtalet ska upprättas skriftligen och undertecknas av de båda samborna eller blivande samborna för att vara giltigt (9 § SamboL).

Svaret på din fråga är alltså ja – ni kan fortfarande ha ett samboavtal om att lägenheten är din vid en separation även om din sambo står med på bostadskontraktet. Viktigt är dock att detta framgår skriftligt i samboavtalet.

Hoppas du fick svar på din fråga!


Vänliga hälsningar,

Liv NyströmRådgivare