Kan man tvinga någon att avslöja innehållet i sitt testamente?

2017-04-14 i Testamente
FRÅGA
När är det lämpligt att läsa upp ett testamente för arvingarna? Kan en arvinge tvinga /till exempel en son) sin pappa att avslöja innehållet i testamentetn före sin död?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Under den tid testator är vid liv är testamentet inte en offentlig handling. Testatorn bestämmer alltså helt och hållet själv om han eller hon vill visa upp testamentet.

Det kan vara bra om en vän eller anhörig vet om att det finns ett testamente så att det kan tas i beaktning när bouppteckningen ska göras. Det är viktigt så att testatorns egendom kan delas på det vis som han eller hon vill.

Jag kan tyvärr inte ge dig någon rekommendation gällande när det är lämpligt att läsa upp ett testamente. Det är upp till var och en att avgöra när den vill och känner sig trygg med att dela med sig av testamentets innehåll.

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänligen,

Malin Brännström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2893)
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?
2021-07-18 Kan syskon lämnas arvslösa?

Alla besvarade frågor (94159)