Kan man testamentera bort sitt barns rätt till arv

2017-12-21 i Testamente
FRÅGA
Hej jag och min pappa undrar om bara jag kan ävra honom om det finns ett testamente då min far inte har någon kontakt med min syster eller vill att min syster ska ärva honom på grund av denna icke kontakt? Min syster vill inte ha kontakt med min pappa. Mvh Frida
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar över om det finns en möjlighet att genom testamente inskränka din systers rätt till arv efter sin pappa. Det finns då ett laglottsskydd som gör att man inte kan inskränka en bröstarvinges laglott. Som bröstarvinge (barn till arvlåtaren) har din syster en laglottsrätt(halva arvslotten). Detta kan du läsa om i 7 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB).

Det framkommer inte av frågan om din syster hade velat få ut arv eller inte och det är en viktig faktor för den här frågan. Vill din syster ha ut sin laglott har hon rätt till det enligt 7 kap. 1 § ÄB.
Men om situationen är sådan att hon inte vill ha ut sin laglott finns det även en möjlighet för henne att avstå sin laglott. Om din pappa upprättar ett testamente som inskränker din systers laglott måste hon enligt 7 kap. 3 § ÄB påkalla jämkning för att få ut sin laglott. Detta innebär att om hon inte vill få ut sin laglott kan hon helt enkelt avstå från att påkalla jämkning. Då förlorar hon sitt rätt till arvet med bindande verkan efter 6 månader.

Sammanfattningsvis innebär detta att din syster har rätt att få ut sin laglott, men hon kan själv välja att inte påkalla jämkning om det är så att hon inte vill få ut sin laglott. Viktigt att poängtera är alltså att din pappa inte kan göra sitt barn helt arvslös genom ett testamente. I denna situationen är det upp till din syster om hon vill få ut sin laglott eller inte, och om hon vill få ut sin laglott kan hon då påkalla jämkning av testamentet.

Jag hoppas det gav svar på din fråga!

Caroline Larsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2977)
2021-11-30 Preskription av rätten till arv
2021-11-30 Om man inte vill halvsyskon ska kunna ärva
2021-11-30 Hur ärver särkullbarn och hur skapas enskild egendom?
2021-11-30 Fri förfoganderätt i testamente

Alla besvarade frågor (97555)