Kan man skriva ett testamente till nackdel för ett syskonbarn?

2017-09-15 i Testamente
FRÅGA
Ett äldre par utan barn ska skriva sina testamente. Alla deras syskon är avlidna, men det finns 10 syskonbarn varav maken har ett.Ett av syskonbarnen är bortadopterat.Kan man undvika att ge ett syskonbarn av arbete - de har blivit ekonomiskt lurade tidigare.Hur stor del är syskonbarns arvslott, dvs. hur mycket av det övriga arvet kan fritt fördelas?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är endast bröstarvingar som skyddas av reglerna om laglott (7 kap. 1 § ärvdabalken). Bröstarvingar är i första hand arvlåtarens barn (2 kap. 1 § ärvdabalken). Ett par som inte har några barn kan därmed fritt testamentera sin egendom så som de önskar. De behöver inte nödvändigtvis testamentera egendom till sina släktingar, utan har full frihet att testamentera egendom även till någon annan.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Hälsningar,

Viktor Svensson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2900)
2021-08-03 Hur länge kan utbetalning på legat dröja?
2021-08-02 Kan ett testamente göra föräldrar och syskon arvlösa?
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?
2021-07-30 Formkrav testamente

Alla besvarade frågor (94603)