Kan man ha två hyreskontrakt samtidigt?

2017-05-16 i Hyresrätt
FRÅGA
hej jag har försthandskontrakt och bor tillsammans men min dotter och hennes 1 årige son..Jag vill flytta till en mindre lägenhet och som hon kan inte hitta eget just nu kan inte bara slänga ut henne och barnbarnen,,Har jag rätt att stå på både min nuvarande lägenhet och en ny? Isåfall behöver jag vara skriven på den nye?Tack för svaret..
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som utgångspunkt är det inte olagligt att ha flera lägenheter samtidigt. Du behöver bara vara folkbokförd på den adress du bor på, det vill säga där du tillbringar din dygnsvila (Se Folkbokföringslagen 6 och 7 §)

Även om det inte är olagligt riskerar du att ditt hyreskontrakt blir uppsagt om det kommer fram att du faktiskt inte bor där och dessutom är skriven på en annan bostad. Däremot kan du med hyresvärden undersöka möjligheten att hyra ut din nuvarande lägenhet till din dotter och barnbarn i andra hand.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2009)
2021-07-25 Störiga grannar - vilka åtgärder kan vidtas?
2021-07-25 Vem ansvarar för trasig tvättmaskin i en hyresrätt
2021-07-23 Är det tillåtet att vattna krukväxter på ens balkong i ett flerbostadshus?
2021-07-17 Hyresvärdens underhållskyldighet

Alla besvarade frågor (94177)