Kan man göra bröstarvingar arvlösa?

2019-07-31 i Laglott
FRÅGA
Farfar som är ensamstående dör.Enda sonen är död.Efterlevande;2 barnbarn helsyskon samma mor1 barnbarn annan morFråga;Kan de 2 helsyskonen göras arvslösa genom testamente?Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din fråga är av arvsrättslig karaktär och regleras i ärvdabalken (ÄB).

Bröstarvingar har rätt att få ut sin laglott

Som bröstarvingar räknas barn och barnbarn (2 kap. 1 § ÄB). Eftersom sonen är död blir barnbarnen (sonens barn) bröstarvingar. Som jag tolkar din fråga är barnbarnen de enda arvingarna som finns och alla barnbarn har samma pappa. Således ska de enligt lagen få ⅓ av kvarlåtenskapen vardera. Hälften av denna arvslott utgör laglotten (7 kap. 1 § ÄB). Bröstarvingar kan påkalla jämkning av testamente för att få ut sin laglott (7 kap. 3 § ÄB). Påkallas inte jämkning av testamentet inom sex månader har bröstarvingen förlorat sin rätt till laglotten (7 kap. 3 § tredje stycket ÄB).

Sammanfattning

Om de två helsyskonen påkallar jämkning av testamentet inom sex månader kan de inte göras arvlösa eftersom de enligt lag har rätt till sin laglott, alltså halva arvslotten.

Hoppas detta var till hjälp för dig. Om du har fler frågor är du välkommen att ställa en ny fråga.

Linn Lindelöf
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AT Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-01 15:15
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (674)
2019-10-09 Är det möjligt att förändra laglottens storlek?
2019-10-03 Möjlighet att göra ett av tre barn arvlöst
2019-09-29 Bröstarvinges rätt till laglott
2019-09-01 Är det värt att undersöka om det finns tillgångar att ärva efter våra far trots testamente och äktenskapsförord?

Alla besvarade frågor (73809)