Kan man få utökat umgänge med barnet mot den andra förälders vilja?

2017-10-25 i Barnrätt
FRÅGA
HejJag är familjehem åt mitt 3 åriga barnbarn sen 2 år tillbaka. Min dotter är ensam vårdnadshavare. Pappan har fått träffa pojken 4 ggr per år. Nu vill de öka umgänget till 1 ggn per månad mot min dotters vilja. Får de göra så?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt FB 6:15 har barnet rätt till umgänge med föräldern den inte bor tillsammans med. Barnets föräldrar har i första hand ett gemensamt ansvar att tillgodose barnets behov genom att bestämma hur stort umgänget ska vara. Kan inte föräldrarna komma överens kan den föräldern som vill ha umgänge väcka talan om det i domstol enligt RB 6:15 a. Då beslutar rätten om umgänge efter vad som är bäst för barnet med beaktande av FB 6:2 a.

Sammanfattningsvis bör konflikten om umgänge i första hand lösas mellan din dotter och fadern till hennes barn. Skulle de inte komma överens finns det däremot en möjlighet för fadern att väcka talan om rätt till umgänge i domstol.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig i kommentarsfältet nedan.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?