Kan man få kompensation för en pant som lösts innan äktenskapsskillnad väckts?

2017-06-09 i Bodelning
FRÅGA
Hej, vill gärna få ett svar på denna fråga.När jag och min fru sålde vår gemensamma bostad (villa) löstes alla panter som fanns i bostaden. En av dessa panter avsåg egentligen inte vår bostad utan det var en pant vi ställde upp med när min dotter köpte en egen lägenhet. Jag och min fru är nu skilda och i bodelningen begär hon kompensation för sin del av den panten. När vi ställde upp med panten hade vi inga planer på skiljas eller sälja fastigheten. Vi har inga gemensamma barn, hon har sina och mina.Nu till frågan.Hur ser det ut rent juridiskt? Har hon rätt att begära kompensation?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att ni fortfarande var gifta när ni sålde fastigheten och panterna löstes.

Bodelning skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes (9 kap. 2 § äktenskapsbalken). Man har alltså inte möjlighet att få kompensation för egendom som funnits i äktenskapet tidigare, men som inte längre utgör giftorättsgods när äktenskapsskillnad väcktes.

Hoppas detta gav dig svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Clara Görrel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2832)
2021-07-29 Vad händer med fastigheten om ena sambon går bort?
2021-07-28 Har jag rätt till huset vid en bodelning?
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar

Alla besvarade frågor (94413)