Kan man bli vräkt efter att ha glömt att betala en månadshyra?
Min son och hans sambo bor i hyresrätt med 5 barn varannan vecka. Dom har missat att betala hyran en månad. Min fråga är: kan dom bli vräkta efter bara en månads miss. Han säger att dom har 4 dagar på sig till den 22 maj, får inte ens vänta till 25 lönedags. Är det möjligt.
Tack för svar
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Rättigheter och skyldigheter mellan hyresgäst och hyresvärd regleras i 12 kap jordabalken, även kallad "hyreslagen". Jag kommer att hänvisa till den i mitt svar, vill du titta närmare på vad som står i lagen så hittar du den här.
Hyresrättens förverkande
En förstahands bostadshyresgäst har s.k. besittningsskydd, vilket innebär att hyresavtal normalt kan förlängas mot hyresvärdens vilja. Det finns dock vissa inskränkningar till denna rättighet.
Hyresrätten kan bli förverkad på olika grunder som avser hyresgästens kontraktsbrott (12 kap. 42 §). Att hyresrätten anses förverkad innebär att hyresförhållandet kan upphöra och sägas upp utan uppsägningstid samt att hyresgästen förlorat sin rätt till besittningsskydd. Det krävs dock ofta ganska mycket för att hyresrätten ska ses som förverkad. Avseende dröjsmål med betalning av hyra så gäller följande.
En förverkandegrund är om hyresgästen dröjer med att betala hyra mer än en vecka efter förfallodatum (12 kap. 42 § 1p.). Men det räcker inte bara med det, om hyresgästen vidtar rättelse (alltså betalar hyran) innan hyresvärden har sagt upp avtalet så får inte hyresgästen skiljas från lägenheten på den grunden (12 kap. 43 §). Det framgår dock också av 12 kap. 42 § femte stycket, att hyresrätten inte är förverkad om det som ligger hyresgästen till last är av ringa betydelse.
Återvinningsfristen
Även om hyresrätten är förverkad pga av dröjsmål med hyran enligt 42 § 1p. så får hyresgästen inte skiljas från lägenheten på grund av dröjsmålet om hyresgästen betalar hyran inom tre veckor från det hyresgästen har delgetts underrättelse om att han/hon genom att betala hyran får tillbaka hyresrätten samt meddelande om uppsägningen och anledningen till denna lämnats till socialnämnden (12 kap. 44 §). Dessa tre veckor kallas för en återvinningsfrist, som alltså gör det möjligt för hyresgästen att återvinna rätten till lägenheten och därmed inte längre riskera avhysning om hyran betalas inom tre veckor från att hyresgästen 1) delgetts underrättelse om hur hyresrätten kan återvinnas och 2) meddelande om uppsägning har skickats till socialnämnden. Det är först när hyresvärden gjort dessa två saker som tre veckors fristen börjar löpa.
För att mer direkt besvara din fråga:
Nu är det lite oklart om hyresvärdens meddelande kan ses som en uppsägning av hyreskontraktet, det beror lite på vad som står mer ordagrant i meddelandet. Om det inte rör sig om ett meddelande om uppsägning så innebär det alltså enligt 43 § att de inte kan skiljas från lägenheten om de betalar innan hyresvärden lämnar meddelande om uppsägning. Om meddelandet innehåller meddelande om uppsägning så gäller också att hyresvärden måste lämna upplysning om vad de ska vidta för åtgärder för att återvinna lägenheten samt skicka uppsägningen till socialnämnden. Hyresvärden verkar ha lämnat något form av meddelande om vad de ska vidta för åtgärder för att återvinna hyresrätten, men han har uppgett att betalning måste ske inom fyra dagar, vilket inte stämmer på grund av tre veckors-fristen i 12 kap 44 §. Felaktighet i underrättelsen kan i sig medföra att fristen inte anses har börjat löpa än (se NJA 1992 s.286). Men även om meddelandet kan anses innebära en underrättelse enligt 12 kap. 44 § så måste hyresvärden också upplysa socialnämnden, och de har rätt till fristen på tre veckor.
Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga, du är alltid välkommen att komma in med nya frågor till oss här på Lawline. Om du vill ha närmare rådgivning i din fråga går det bra att boka tid med en av våra verksamma jurister, via den här länken.
Vänligen,