Kan man behöva betala av ett lån i sin ex-sambos namn?

Hej!

Jag och min ex sambo ska ha en bodelning genom en bodelningsförrättare. Främst är det lån och hur vi gör med huset som vi behöver hjälp med. Hen har ett lån som hen står på där en del användes för att lösa mina kronofogdeskulder för att vi skulle få en bättre ekonomi då kf drog väldigt mycket pengar på min lön. Lånet har hen haft i fem år och hen har även dragit av räntan på sin deklaration. Det har aldrig diskuterats om att jag skulle ta över lånet eller så och det finns heller inga som helst papper på att det skulle vara "mitt" lån på något vis då lånet togs för vår skull. Nu hotar hen med att jag ska ej få ut något av vinsten på huset då det säljs då jag ska betala lånet som står i hens namn. Är det verkligen så enligt lag, ska jag betala av lånet som står i hens namn?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Precis som du skriver finns det ingenting i lagen som säger att du har skyldighet att betala av ett lån som står i din ex-sambos namn! Enligt 13 § ska det däremot vid beräkningen av samboegendomen avräknas så mycket att det täcker de skulder som sambon hade när samboförhållandet upphörde. Detta innebär förmodligen att du inte har rätt att ta del av vinsten på huset ifall du fortfarande står med skulder.

För att ge ett fullständigt svar på frågan krävs emellertid fler omständigheter och korrekt angivna summor. Många gånger kan bodelningar vara mer komplicerade än man tror. Om du känner att du behöver mer hjälp med själva bodelningen råder jag dig därför till att boka en tid med en jurist så ni kan diskutera det enskilda fallet och så att samtliga omständigheter kan utredas. Detta kan du göra genom att klicka här.

Hoppas svaret varit till din hjälp, annars är du varmt välkommen att ställa en ny fråga!

Mvh,

Nina ErlandssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning