Kan man begära ut annans arbetsschema?
Hej! Vi är i vårdnadstvist gällande umgänge och den andra föräldern säger att hen jobbar nästan varje helg och kan därför inte ha umgänge under helger. Detta vet jag att det inte stämmer. Kan man begära ut tidigare scheman från förälderns arbetsgivare? Hen jobbar åt kommunen.
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Utgör schemat en allmän handling?
För att besvara frågan om rätten att begära ut scheman från en arbetsgivare måste man först utreda om schemat utgör en allmän handling.
Rätten att ta del av allmänna handlingar framgår av 2 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen (TF). Handlingen är allmän om den förvaras hos en myndighet samt är inkommen till eller upprättad hos myndigheten (2 kap. 3 § TF och 2 kap. 6-7 §§ TF). Schemat är i detta fall en upprättad handling inom kommunen. Om föräldern arbetar på en kommunal myndighet utgör det en myndighet. Även beslutande kommunal församling eller aktiebolag där kommunen utöver ett rättsligt bestämmande inflytande likställs med myndighet enligt TF:s mening (2 kap. 5 § TF och 2 kap. 3 § offentlighet- och sekretesslagen). Schemat utgör därmed troligtvis en allmän handling.
Omfattas schemat av sekretess?
Sekretess regleras i offentlighet- och sekretesslagen (OSL). Sekretess kan gälla i personaladministrativ verksamhet för uppgift om enskilds personliga förhållanden (39 kap. OSL). Att sekretessbelägga ett arbetsschema med enbart till exempel namn på den anställde borde det dock inte finnas anledning till. Omfattas handlingen inte av sekretess utgör den en offentlig handling som kan lämnas ut.
Hur du begär ut handlingen
Begäran att få ta del av en allmän handling ska göras hos den myndighet som förvarar handlingen. Du har i regel rätt att vara anonym när du begär ut handlingen. Enda tillfället när myndigheten får efterforska din identitet är när det behövs för att pröva om sekretess hindrar att handlingen kan lämnas ut (2 kap. 14 § TF).
Du har rätt att mot en fastställd avgift begära en kopia av den allmänna handlingen och myndigheten ska pröva detta skyndsamt (2 kap. 13 § TF). Det finns även möjlighet att utan avgift ta del av den allmänna handlingen i myndighetens lokaler (2 kap. 12 § TF).
Om myndigheten avslår din begäran kan du överklaga beslutet till förvaltningsdomstol (2 kap. 15 § TF och 6 kap. 7 § OSL). Det krävs ett skriftligt beslut från myndigheten för att det ska kunna överklagas (6 kap. 3 § sista stycket OSL).
Vänliga hälsningar,