Kan man begära bodelning enligt sambolagen i efterhand?

2017-05-27 i Bodelning
FRÅGA
Hej, Jag och min sambo har flyttat isär. Jag tog med mig mina saker jag kom dit med, men nu kom jag även på två stolar jag vill ha. Han säger att det vi gick igenom räknas som ett muntligt avtal. Jag anser att vi endast gjorde upp i godo. Kan jag göra en bodelning nu i efterhand enligt sambolagen, eller har han rätt?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

När man går isär som sambos så har du enligt 8 § Sambolagen rätt att påkalla en bodelning där man fördelar samboegendomen med utgångspunkt från egendomsförhållandena den dagen förhållandet upplöstes. Vad man bör tänka på är att rätten att påkalla bodelning när man är sambos upphör efter ett år, till skillnad från om man är gifta. Vad som ska ingå i en bodelning går att läsa i 3-7 §§ Sambolagen.

Svaret på din fråga är alltså att du har rätt till att påkalla en bodelning, så länge det har gått mindre än ett år sedan förhållandet upplöstes.

Hoppas att svaret hjälpte dig!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2837)
2021-08-01 Vad ingår i bodelningen?
2021-07-31 Påverkas den kritiska tidpunkten vid skilsmässa av betänketid?
2021-07-31 Finns det kvar en giftorätt om man inte genomför en bodelning efter skilsmässa?
2021-07-31 Sambolagen - apartment and household goods

Alla besvarade frågor (94564)