Kan man begära att få sitt permanenta uppehållstillstånd återkallat?

2017-08-27 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej!Kan man begära att få sitt permanenta uppehållstillstånd i Sverige återkallat? Detta handlar om en person som vill återvända till sitt hemland Irak och vill att svenska myndigheter ombesörjer transport.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Det går att vända sig till Migrationsverket och begära att få sitt permanenta uppehållstillstånd återkallat. De kommer att återkalla uppehållstillstånden om man meddelar att man kommer att återvända till sitt hemland.

Personen kan även vara utomlands i upp till två år utan att tillståndet påverkas. Det förutsätter att personen anmäler detta till Migrationsverket. Migrationsverket kan även återkalla uppehållstillståndet om personen inte flyttar tillbaka till Sverige igen efter två år, 7 kap 7 § Utlänningslagen.

Vad gäller transport går det att söka resebidrag. Detta förutsätter att man fått uppehållstillstånd i Sverige som bl.a. flykting, skyddsbehövande eller kvotflykting. Läs mer (här).

Hoppas du fick svar på din fråga. Återkom vid eventuella funderingar.

Vänligen,

Robert Green
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1206)
2021-07-26 Adoptera för medborgarskap
2021-07-25 Hur söker man asyl i Sverige?
2021-07-23 Kan min amerikanska flickvän få uppehållstillstånd i Sverige?
2021-07-23 Gift med svensk medborgare, kan jag få permanent uppehållstillstånd?

Alla besvarade frågor (94351)