Kan man avtala bort sina barns rätt till arv?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Regler om arv finns i Ärvdabalken (ÄB). Om du skriver ett testamente är huvudregeln att det som står i testamentet gäller i stället för de allmänna arvsreglerna i Ärvdabalken. Det finns dock ett undantag och det är att en bröstarvinge alltid har rätt att kräva sin laglott från arvet oavsett vad som står i ett testamente. En bröstarvinge är arvlåtarens barn, (2 kap 1 § ÄB). Laglotten är hälften av arvslotten och arvslotten är den del som en bröstarvinge har rätt till om det inte finns något testamente, (7 kap 1 § ÄB och 2 kap 1 § ÄB). Om det inte finns testamente ska bröstarvingarna dela lika på arvet och den delen kallas för arvslott.
Eftersom du har två barn blir deras arvslott 1/2 av ditt arv och laglotten blir hälften av deras arvslott, det vill säga 1/4. Dina barn har alltså rätt att få ut 1/4 av ditt arv och om du skulle testamentera bort deras rätt till laglott kan de begära jämkning av testamentet, (7 kap 3 § ÄB).
Dina barn kan dock välja att frivilligt avstå från arvet genom en arvsavsägelse (17 kap 2 § ÄB). Däremot kan en bröstarvinge aldrig med juridiskt bindande verkan avsäga sig rätten till laglott. Om en bröstarvinge avsäger sig rätten till arv men ångrar sig när föräldern har dött har hen alltid rätt att få ut laglotten.
Hoppas att du har fått svar på din fråga och om du undrar något mer är du varmt välkommen att ställa ytterligare frågor!
Vänligen,