Kan man avtala bort någons rätt till arv?

2017-05-13 i Testamente
FRÅGA
Hej!Mina föräldrar är gifta och äger en lägenhet tillsammans. Mamma och pappa har två barn, min bror och jag. Lägenheten är i dag värd ca. 1,1 miljoner och det finns ca. 100 000 kronor i lån. Min bror har det ekonomiskt svårt och är lite av en slarver när det kommer till att hantera pengar, medans jag har det betydligt bättre ekonomiskt och mera skötsam. Min ide för att kunna hjälpa min bror är att jag under säg 5 år hjälper han med en summa per månad i utbyte att jag får hela arvet av mina föräldrar. Kan man göra så? Vad behöver man i så fall tänka på? Tar tacksamt emot alla råd.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Så som du beskriver er överenskommelse kan jag inte se att det inte skulle vara möjligt. Du och din bror är alltså fria att skriva ett sådant avtal där du förbinder dig att betala denna summa pengar till honom och att han avstår sin del i arvet till förmån för dig. För att vara säker på att arvet tillfaller dig när era föräldrar går bort bör dina föräldrar skriva ett testamente där de skriver att arvet ska tillfalla dig. Formkraven för ett giltigt testamente finns i 10 kap. 1 § ärvdabalken. Testamentet ska vara skriftligt och underskrivet av testatorn samt två vittnen. Vittnena måste vara närvarande när testatorn undertecknar testamentet. Ett sista krav är att vittnena måste förstå att det är ett testamente de bevittnar och skriver under.

Något som är bra att tänka på när det kommer till arv och testamente är att man som bröstarvinge alltid, oavsett vad testamentet säger, har rätt till den s.k. laglotten. Du och din bror är bröstarvingar då ni är deras barn. Om det inte finns något testamente när era föräldrar avlider kommer deras kvarlåtenskap att delas lika mellan er, det kallas då att ni får er arvslott. Laglotten är hälften av denna laglott. Alltså – om vi säger att era föräldrar efterlämnar 100 000 kr i arv till er. I det fallet är 50 000 kr din arvslott, och 25 000 kr är din laglott. Om era föräldrar har skrivit ett testamente där hela arvet ska tillfalla dig, kommer din bror ändå kunna kräva ut sin laglott om han vill det. Detta framgår av7 kap. 1 § och 7 kap. 3 § ärvdabalken.

Mitt råd är alltså att du ber dina föräldrar skriva ett testamente om att arvet ska tillfalla dig, samt att du och din bror skriver ett avtal där det tydligt framgår vad ni kommit överens om.

Hoppas detta var svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Cecilia Knutsen
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2972)
2021-11-29 Möjligheten att vara testamentsvittne med demens
2021-11-27 Vem kan göra anspråk på ett testamente?
2021-11-27 Vittnen och testamente
2021-11-24 Tolkning av testamente

Alla besvarade frågor (97402)