FrågaOFFENTLIG RÄTTMigrationsrätt22/12/2018

Kan man ansöka om uppehållstillstånd pga. anknytning när man redan har arbetstillstånd?

Jag är född i Sverige. Min man har arbetstillstånd. Vi gifte oss när han var asylsökande, han bytte spår till arbetstillstånd. Vi har nu ansökt om förlängning. Kan han söka anknytning under tiden han har arbetstillstånd och är kvar i Sverige ? Alltså när han blir beviljad igen.

Vänligen

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om uppehållstillstånd finns i (5 kap.) utlänningslagen samt lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (tillfälliga lagen).

Uppehållstillstånd pga. anknytning ska ges till en utlänning som är make eller sambo till någon som är bosatt eller som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige (5 kap. 3 § p. 1 utlänningslagen). Den person som utlänningen ska bo med, dvs. du, måste kunna försörja båda (det s.k. försörjningskravet - 9 § tillfälliga lagen). Du ska också ha en bostad av tillräcklig storlek och standard.

Huvudregeln är att den som vill bo med någon i Sverige ska ansöka om uppehållstillstånd från sitt hemland/bosättningsort och att uppehållstillståndet ska vara klart innan denne reser in till Sverige. Det finns dock undantag - i vissa fall kan sökanden få uppehållstillstånd utan att behöva lämna Sverige. Detta gäller t.ex. om denne redan befinner sig i Sverige med ett arbetstillstånd. Notera att uppehållstillståndet ska vara giltigt när den nya ansökningen lämnas in.

Sammanfattning

Det finns möjlighet för din man att ansöka om uppehållstillstånd pga. anknytning till dig, trots att han redan befinner sig i Sverige. Ansökan måste dock skickas in när han har ett giltigt arbetstillståndet, dvs. när detta beviljats.


Hoppas du fick svar på din fråga!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1 699 kr kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Niki Moini MostofiRådgivare
Hittade du inte det du sökte?