Kan man ändra ett interimistiskt beslut om vårdnad och umgänge?
Hur tidigt kan jag vända mig till tingsrätten om att ända ett intermistiskt beslut om umgänge och delad vårdnad? Min dotter mår inte bra av att vara hos pappan nästan varannan vecka. Han har stora samarbetssvårigheter och gör allt för att trigga igång mig, Vi var i tingsrätten i December-17, han hade stämt mig på växelvist boende och att hon skulle bo hos honom, något han inte fick igenom tack och lov.. Idag gör han allt för att bråka, berättar inte vart dottern varit eller vad dom gjort (vilket vi kom överens om på medlingen som vi blev "dömda" till.Vi skulle skicka mejl vid varje hämtning och lämning som ett "infomejl") han skriver endast att han mottagit** ,och lämnar **. Han har flyttat utan att berätta för mig, svarar inte i telefon när hon är där, hon har kommit hem med blöjexem vid två tillfällen, listan kan bli lång.... Hon säger ofta att hon inte vill åka till honom och idag fick hon extremt raseriutbrott när han skulle hämta, efter 15 min följde hon fortfarande ledsen med, När jag ringde honom för att prata med henne för o höra att allt var bra så svarade han såklart inte utan skickade ett sms "hon är glad". När jag ringde en stund senare igen var det samma visa men då svarade han "hon vill inte prata med dig". Vad ska jag göra?!! mitt ombud säger att det är för tidigt att dra upp det i tingsrätten, men jag känner att detta påverkar hennes psykiska mående. Socialen har jag pratat med och dom föreslog tingsrätten då han bara ljög på mötet, han vägrar samarbetssamtal.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!
Jag kommer i det följande att redogöra för vad som gäller rent juridiskt, vad pappans beteende kan medföra samt råd med vad du kan göra.
Bestämmelser om barns vårdnad, boende och umgänge finns i 6 kap. föräldrabalken (FB). Alla beslut som gäller vårdnad, boende och umgänge ska tas utifrån barnets bästa (6 kap. 2 a § FB).
Ett interimistiskt beslut gäller tills vidare, men kan när som helst ändras
Eftersom ett interimistiskt beslut är taget utgår jag från att ni befinner er i en tvist som ännu ej är avgjord (varför annars ett slutgiltigt beslut vore taget). Ett interimistiskt beslut i en vårdnadstvist är ett tillfälligt beslut, som gäller tills vidare. Det innebär att beslutet gäller fram till att domstolen fattar sitt beslut. I mål som ert; om vårdnad, boende och umgänge, får rätten fatta ett interimistiskt beslut (6 kap. 20 § första stycket FB). Ett interimistiskt beslut får dock när som helst ändras av rätten (6 kap. 20 § tredje stycket FB).
Svåra samarbetsproblem kan medföra att vårdnaden blir enskild
Som jag förstår det av din fråga har ni gemensam vårdnad om barnet (åtminstone interimistiskt beslutat). Jag är dock osäker på om du har motyrkat att vårdnaden ska vara enskild eller ej. Som huvudregel är det till barnets bästa att vårdnaden är gemensam. Vid bedömningen om vårdnaden ska vara gemensam eller anförtros åt en av föräldrarna ska rätten särskilt beakta föräldrarnas förmåga att samarbeta i frågor som rör barnet (6 kap. 5 § andra stycket FB).
Sådant som kan tala för att vårdnaden ska vara enskild är svåra samarbetsproblem som inte är av övergående natur. I rättsfallet NJA 2007 s. 382 uttalade domstolen:
"Uttryck för brist på förtroende för den andra föräldern liksom för bristande vilja eller förmåga att vara flexibel och jämka samman sin uppfattning med den andres är tecken som tyder på att gemensam vårdnad kan vara oförenlig med barnets bästa. En konflikt mellan föräldrarna bör dock inte utesluta gemensam vårdnad, om motsättningarna kan antas vara av övergående natur och därför inte bedöms hindra ett fungerande samarbete på längre sikt i frågor som rör barnet."
I domstolens resonemang vägs således in en förälders vägran att samarbeta om det är av långvarig natur. Om ett sådant resonemang kan föras i ert fall är tyvärr omöjligt att säga utan närmre information utan bedömningen får göras av domstolen i det enskilda fallet.
Mitt råd till dig är att för det fall att du är orolig för ditt barn är att du kontaktar tingsrätten med begäran om att det interimistiska beslutet ska ändras. Som svar på din fråga finns det i lagen ingen tidsgräns för hur tidigt du kan vända dig till domstolen med en sådan begäran. Som redogjort för enligt ovan kan ett interimistiskt beslut när som helst ändras av rätten och det som ska ligga till grund är barnets bästa. Det är förvisso inte rimligt att man direkt vänder sig till domstolen och begär att få ett interimistiskt beslut ändrat; i ditt fall har det dock gått åtta månader sedan beslutet togs varför det bör ha funnits tid att utvärdera det.
Jag råder dig vidare att även om barnets pappa, som du beskriver det, gör allt för att trigga igång dig, inte låter honom göra det. Även du ska ha barnets bästa som utgångspunkt. Det är en fördel för både dig och barnet om du samarbetar och följer de uppgörelser som tagits.
Som jag förstår det av din fråga har du ett ombud som företräder dig i tvisten. Ditt ombud ska råda dig enligt vad som är bäst varför du som utgångspunkt bör lyssna på vederbörande. Saknar du förtroende för ditt ombud alt. om du vill ha ett utlåtande från en annan jurist om hur du ska gå vidare står det dig självklart fritt att byta ombud. Vill du byta ombud eller få ett utlåtande från en annan jurist kan jag varmt rekommendera att du bokar tid med någon av våra duktiga jurister hos Lawline. En av våra jurister kan företräda dig om du vill byta ombud, alternativt kan du boka ett möte för att juristen ska titta på ditt ärende och råda dig vidare.
Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!
Vänligen,