Kan målsäganden dra tillbaka polisanmälan av brott som faller under allmänt åtal?

2019-08-28 i PROCESSRÄTT
FRÅGA
hej min son råkade ut för en trafikolycka med min motorcykel . polisen kom till platsen inledde en undersökning , jag lämnade personuppgifter åkte sedan med ambulansen efter några dagar kom en kopiapå en anmälan med mig som målsägare gällande min son misstänkt för vårdslöshet i trafik . kan jag dra tillbaka den ? och eventuella konsekvenser av detta. jag har inte gjort någon anmälan själv .mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar frågan som att din son kört med din motorcykel och råkat ut för en trafikolycka. I samband med detta inledde polisen en undersökning. Du fick sedan veta att en anmälan upprättats där du är målsägande och din son misstänks för vårdslöshet i trafik. Du undrar nu om du kan dra tillbaka denna anmälan och vilka eventuella konsekvenser det leder till.

Rättslig genomgång

Din fråga handlar om processrätt och regler om det finns i bland annat rättegångsbalken (RB). I ditt fall har en polisanmälan upprättats. Ett brott kan komma till polisens kännedom antingen genom att brottsoffret själv anmäler brottet, eller om någon annan gör det. Polisen har även en skyldighet att upprätta anmälan på plats om det kan misstänkas att ett brott som faller under allmänt åtal har begåtts. Att ett brott faller under allmänt åtal innebär att polisen kan utreda dem och åklagaren kan väcka åtal även om målsäganden vill. Vårdslöshet i trafik, som återfinns i 1 § lagen om straff för vissa trafikbrott, är ett brott som faller under allmänt åtal. Detta innebär att du som målsägande inte kan dra tillbaka anmälan. Anledningen till detta är att polisen är skyldig att utreda de brott som faller under allmänt åtal.

Efter att en anmälan upprättats inleder polisen en förundersökning. Då är polisens uppgift att utreda vem som kan misstänkas för brottet samt om det finns tillräckligt med bevis för att väcka åtal. Därefter tas beslut om ifall åtal ska väckas eller inte. Om åtal väcks leder det till en rättegång i domstol.

Slutsats

Som nämnt ovan blir svaret på din fråga att du inte kan dra tillbaka den anmälan som gjorts av polisen mot din son.

Har du några frågor angående svaret är du välkommen att ställa dem på min mail; lovisa.lundgren@lawline.se.

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Lundgren
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
29Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-28 18:56
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (930)
2019-09-16 Vad är skillnaden mellan laga kraft, negativ rättskraft och positiv rättskraft?
2019-09-12 Om en person står åtalad för flera grova brott, behandlas de då i separat av olika åklagare eller kan de tas upp under samma rättegång?
2019-09-03 Vad innebär skälig tid?
2019-09-01 Vad kan jag göra om en domstol som är sista instans har behandlat min dom felaktigt?

Alla besvarade frågor (72914)