kan makes egendom utmätas för den andre makens skulder?

2019-08-30 i Utmätning
FRÅGA
Hej, det är så att det kan komma att bli utmätning hemma hos mig och min fru, för att jag har skulder, min fru är nu rädd att kronofogden kanske tar hennes vinylsamling i beslag, den är värd en del pengar och hon har samlat i många år, hon har ju inga kvitton direkt på detta då det är mycket som är köpt genom vänner och loppis, kommer man beslagta detta och anse att vi äger det ihop för att vi är gifta ? MVH
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Utmätning regleras i Utsökningsbalken (UB) . Enligt 4 kap. 17 § UB får lös egendom utmätas om det framgår att egendomen tillhör gäldenären eller om han enligt 4 kap. 18-19§ UB ska anses vara ägaren till en egendom.

Är ni gifta så finns det en presumtion enligt 4 kap. 19 § UB som säger att egendom som makar har i sin gemensamma besittning anses tillhöra gäldenären, om det inte görs sannolikt att de är samägare till egendom enligt lagen om samäganderätt, eller det inte heller framgår att egendomen tillhör den andre maken.

Din fru måste alltså visa att vinylsamlingen tillhör henne. Ett påstående om samäganderätt eller egenrätt räcker oftast inte för att bryta presumtionen, utan någon ytterligare omständighet som talar för samäganderätt eller ensam rätt måste föreligga, tex kvitto, faktura. Om det inte finns något kvitto eller liknande bevis kan det tyvärr bli svårt att bevisa att det endast är din fru som äger vinylsamlingen.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp är du välkommen att boka tid med en av våra jurister här.

Johanne Örnfeldt Svensson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AA14Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 13:23
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Utmätning (395)
2019-09-22 Får Kronofogden utmäta en fastighet om annan utmätningsbar egendom finns att tillgå?
2019-09-21 Separationsrätt vid utmätning
2019-09-20 Vad är den minsta inkomsten man kan ha för att utmätning inte får ske?
2019-09-15 Går det att skänka bort en andel av en bostadsrätt för att skydda den mot utmätning?

Alla besvarade frågor (72979)