Kan Kronofogdemyndigheten utmäta fastigheter?

2016-11-14 i Utmätning
FRÅGA
Hej! Vid en utmätning, ķan verkligen KFM slänga ut sjuka och äldre människor på gatan? KFM har väl också en skyldighet att tillvarata gäldenärens behov och intressen? MVG Anita
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Kronofogdemyndigheten ser väldig restriktivt på att utmäta fastigheter eller bostäder i form av bostadsrättslägenheter, men kan göra det. Detta är något som görs som en sista åtgärd efter att kontanta medel (pengar), banktillgodohavanden, skatteåterbäring, lön (eller pension), fondandelar, aktier och övrig lös egendom är utmätt och skulden fortfarande inte kan täckas. Det är alltså en väldigt lång process innan en bostad utmäts.

Kronofogdemyndigheten försöker som sagt så långt som möjligt undvika att en permanentbostad utmäts för gäldenärens skull, men då det är gäldenären själv som åtagit sig skulden och det är borgenären som äger den exekutionstitel kronofogden arbetar för, väger det intresset tyngre. Ovan gäller enbart vid fastigheter med ett värde, vilket betyder att en hyresrätt aldrig kan utmätas.

Med det sagt är det sällan så att den som fått sin bostad såld och inte kan ta ett nytt hyreskontrakt hamnar på gatan. Inom ramen för socialtjänsten finns nödbostäder och stödboenden som tillhandahålls dessa gäldenärer under den tid det behövs för att de ska kunna få tillgång till ett nytt kontrakt. Kommunens skuld-och budgetrådgivare kan hjälpa gäldenären innan Kronofogdemyndigheten behöver utmäta egendomen.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll