Kan kriminalvården neka en att ta del av beslut kring klient

Hej!

Enligt Offentlighets- och sekretesslagen så gäller det sekretess inom Kriminalvården för uppgifter på en enskilds persons förhållanden.

Men det gäller INTE beslut som kriminalvården tar om enskild person, dock bara om det finns särskild anledning till att tro att något kan hända den enskilde personen och/eller hens närstående.

Han har varit inställd i 5 veckor och vi får inte ses eller prata med varandra. har bara brevkontakt. Han fick sitt telefontillstånd indraget för 2 veckor sen till sin mamma, så nu kan ingen ringa eller besöka honom. Han sitter på en anstalt klass 3 också.

Idag försökte jag få ut dom beslut som gäller honom så jag vet vad som händer, ifall det finns något jag kan göra eller hjälpa han med så han åtminstone kan prata med sin mamma. Gör han regelbrott får han skylla sig själv men han säger själv att han inte gjort något.

Hon jag prata med sa att alla handlingar och beslut inom kriminalvården är sekretessbelagda. Då sa jag det om besluten och hon säger nej återigen och lägger på. Stämmer det? Om inte, hur gör jag då för att få ut de?

Sen läste jag någonstans att min sambo skulle kunna ge mig en fullmakt kring beslut och vad som sker med han på anstalten, i sånt fall skulle jag bara behöva ringa anstalten och fråga rakt ut hur det är med min sambo. Funkar det? Om det gör det, hur funkar det i så fall? Vem/vilka ska se den fullmakten?

Tack för en bra sida!

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Offentlighetsprincipen:
Av 2 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen (TF) framgår huvudregeln i Sverige är att alla som är svenska medborgare har rätt att ta del av allmänna handlingar. Det är alltså bara allmänna handlingar som enligt detta lagrum ska vara offentliga.

Vad en handling är framgår av 2 kap. 3 § TF. En handling kan bland annat vara en framställning i t ex. skrift eller en upptagning som kan läsas med hjälp av tekniskt hjälpmedel, t ex. dator. Ett beslut hos kriminalvården om kriminalvårdens klient finns antingen på ett fysiskt dokument eller ett dokument som kan nås med hjälp av en dator, ett beslut är alltså en handling.

En allmän handling är det om handlingen är förvarad hos myndighet samt inkommen till eller upprättad hos myndighet. Detta framgår av 2 kap. 3 §, 2 kap. 6 §, samt 2 kap. 7 § TF. Handlingen finns i detta fall hos kriminalvården och den anses där med vara förvarad. Då det är ett beslut som tagits om klient är handlingen även upprättad hos myndigheten. Handlingen är med andra ord en allmän handling och den ska enligt huvudregeln finnas tillgänglig, att ta del av, av allmänheten (varje svensk medborgare).

Sekretess:
Offentlighetsprincipen kan enligt 2 kap. 2 § TF begränsas genom annan lag för att skydda enskilds ekonomiska och personliga förhållande. Annan lag är offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

I 35 kap. 15 § OSL finns en sekretessbestämmelse om just kriminalvården. Av lagrummet framgår att sekretess gäller, precis som du säger, för personliga uppgifter om klient som vid offentlighet skulle kunna skada klienten eller dess närstående eller som skulle kunna leda till att någon blir utsatt för våld eller liknande. Detta är ett rakt skaderekvisit vilket innebär att sekretess endast föreligger om det kan antas att det skulle lida till men för någon om uppgiften röjs.

Vidare i samma lagrum följer när sekretess inte gäller inom kriminalvården. Som du i din fråga skriver gäller sekretessen inte för beslut som fattas inom kriminalvården. Exempel på beslut är anstaltsplacering, avskiljande från andra klienter samt brevgranskning permission. Specifika uppgifter som rör personliga saker kan komma att vara sekretessbelagda även i beslut men beslutet i sig är alltså inte sekretessbelagt.

Myndigheters serviceskyldighet:
Kriminalvården är en myndighet och ska följa de bestämmelser som finns gällande myndigheters arbete som finns i förvaltningslagen (FL). Av 4 § FL framgår att en myndighet ska lämna information till enskild som rör myndighetens verksamhetsområde.

Du har begärt beslut som finns hos myndigheten och som är upprättat av myndigheten. Det är alltså information som helt klart ligger inom verksamhetsområdet och myndigheten är där med skyldig att ge dig den hjälp du önskar.

Sammanfattning i ditt fall:
Då det är allmänna handlingar du hos kriminalvården begärt att få ta del av, och då beslut inte heller är sekretessbelagda enligt OSL, ska kriminalvården inte neka dig. De är skyldiga att ge dig service i de frågor du har. Du har alltså full rätt att ta del av vilka beslut som fattats kring din sambo. Då sekretess inte föreligger kring beslut är det alltid fritt fram för dig att kräva att få ta del av vilka beslut som finns kring din sambo.

Vad kan du göra?
Jag rekommenderar att du åter försöker kontakta kriminalvården. Du har rätt att ta del av informationen du har begärt och det finns ingen anledning för kriminalvården att inte ge ut uppgiften.

I det fall man är missnöjd med hur en myndighet bemött en och då man anser att man blivit felaktigt behandlad finns det också möjlighet att göra en JO-anmälan. JO är en tillsynsmyndighet som granskar bland annat kriminalvården. JO utreder de anmälningar de får in och har möjlighet att att rikta klagomål mot myndighet som kriminalvården. Du hittar information om en sådan anmälan här.


Hoppas att detta svar hjälpte dig. Har du fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga här på Lawline.

Lovisa NilssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Offentlighetsprincipen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo