Kan jag upphäva min adoption och ärva som särkullbarn?

FRÅGA
Hej. Jag är adopterad av min pappas nya fru. Min pappa har tre biologiska barn inkl mig.Min pappas fru har två biologiska barn och mig. Nu har min pappa gått bort och jag ärver min pappa ihop med mina två systrar. Min del går vidare till pappas fru som jag då ärver när hon går bort.Om jag avbryter min adoption nu ärver jag då min del nu?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline!

Reglerna om arvsrätt regleras i ärvdabalken (ÄB), den hittar du här!

Arvet faller i det ögonblick arvlåtaren (här din pappa) avlider och eftersom du de facto var adopterad av din pappas fru vid denna tidpunkt kan du inte i efterhand på något sätt ändra detta rättsförhållande. Vidare kan en adoption enligt svensk rätt inte upphävas utan vidare. En adoption kan bara upphöra om en ny adoption genomförs. Med andra ord kan du inte agera i egenskap av särkullbarn och utkräva din arvslott enligt 3 kap. 1 § ÄB utan du har i stället rätt till efterarv när din pappas fru avlider enligt 3 kap. 1-2 §§ ÄB.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Johan Heiman
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Z15 Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-22 21:28
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (734)
2019-08-23 Överlåta fastigheter genom gåvobrev
2019-08-19 Säkerställa inkrävande av skuld från dödsbo
2019-08-17 Kan min far och hans sambo göra mig arvslös?
2019-08-16 Kan min pappa göra mig arvlös om jag är adopterad?

Alla besvarade frågor (72211)