Kan jag tvinga min mor att berätta vem som är min far?

2019-03-19 i Faderskap
FRÅGA
Hej!Min mor vägrar säga mig vem min far är. Då är frågan. Kan jag tvinga min mor enligt lag och berätta det?Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Dessvärre kan du inte tvinga din mor att berätta vem som är din far, men i mitt svar kommer jag att gå igenom hur du kan gå till väga för att ta reda på vem din far är.

Regler om fastställande av faderskap och barns rätt att veta sitt ursprung finns i Föräldrabalken (FB). Barn har rätt att veta sitt biologiska ursprung, och för att säkerställa detta har socialnämnden utredningsskyldighet om det är oklart vem som är barnets pappa. Utredningsskyldigheten innebär att socialnämnden i den kommun där barnet är folkbokfört har en skyldighet att utreda och fastställa faderskapet, men skyldigheten gäller endast till det att barnet fyller 18 år (2 kap 1 § FB). Jag vet inte hur gammal du är, men skulle det vara så att du är under 18 år har socialnämnden en skyldighet att utreda vem som är din far. Om du är äldre än 18 år rekommenderar jag dig ändå att kontakta socialnämnden för att se om dem kan hjälpa dig med information.

När ett barn föds folkbokförs det hos Skatteverket tillsammans med uppgifter om barnets föräldrar. Du kan därför också vända dig till Skatteverket för att försöka få svar på vem som är din far. Om din mor var gift när du föddes antas mannen hon var gift med vara din far, men om din mor var ogift måste faderskapet bekräftas och registreras. För det fall din mor var ogift med din pappa har hon alltså behövt uppge till Skatteverket vem som är din far (om hon inte angivit att det är okänt). Du kan därför kontakta Skatteverket och kontrollera vem som står skriven som din far.

Vänligen,

Sofia Edvardsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej! Tack för snabbt svar.Är över 18. Har kollat med skatteverket och dom visste ej heller. Även kollat med soc och dom kunde ej heller se något. Är ej adopterad heller. Någon sa att man kunde kontakta polisen,deras register kunde det stå i Mvh Petet
2019-03-19 12:31
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Faderskap (323)
2020-10-26 Kan man tvingas att genomföra faderskapstest?
2020-10-18 Hur går det till när man fastställer ett faderskap?
2020-09-28 Fastställande av faderskap
2020-09-17 Är det brottsligt att inte ange vem som är fadern till mitt barn?

Alla besvarade frågor (85448)