Kan jag tvinga min ex-sambo att flytta om jag står som ägare till bostaden?

2017-04-30 i Bodelning
FRÅGA
Jag köpte min lägenhet innan jag träffade min pojkvän, som sedan flyttade in hos mig och således blev min sambo. Vi har nu gjort slut och jag vill att han flyttar ut. Han säger då att jag inte kan tvinga honom att flytta pga att han är skriven på adressen. Är detta sant? Vi har inte skrivit någonting om att han har rätt att vi kvar visst länge vid uppbrott etc.
SVAR

Hej och vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt sambolagen ska sambor dela lika på bostad förvärvats för gemensamt bruk (se här). Om du förvärvat lägenheten innan ni inledde ert förhållande har denne inte förvärvats för gemensamt bruk och ska alltså inte heller delas lika vid en bodelning. Att din ex-sambo står skriven på adressen spelar ingen roll i detta fall, det är fortfarande du som står som ägare.

Undantag
Det finns ett undantag som innebär att den som "inte äger" bostadsrätten ändå kan ha rätt att ta över den om det är skäligt och den sambon bäst behöver bostaden. Bestämmelsen används främst när barn är inblandade och de skall bo mestadels hos den part som annars skulle tvingas flytta (se här).

Sammanfattning
Om det inte finns några barn att ta hänsyn till blir det svårt för din ex-sambo att hävda att han bäst behöver bostaden och du som ägare till bostaden har därmed även rätt att be din sambo flytta ut.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänlig hälsing,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2838)
2021-08-01 Egendom som träder i stället för annan egendom
2021-08-01 Vad ingår i bodelningen?
2021-07-31 Påverkas den kritiska tidpunkten vid skilsmässa av betänketid?
2021-07-31 Finns det kvar en giftorätt om man inte genomför en bodelning efter skilsmässa?

Alla besvarade frågor (94568)