Kan jag tvångssälja vår sambobostad några år efter att vi skiljt vägar?

FRÅGA
Kan jag tvinga fram en försäljning av en gemensam bostad/ hus. Vi har ej varit sambo på 5-6 år och är heller inte gifta.Vi skaffade boendet tillsammans, men han har sedan några år inte givit mig någon nyckel så jag har inte tillgång till huset. Eftersom vi tidigare köpte huset som en "kärleksbostad" och han nu skaffat en ny partner , så har det blivit en känslosak för mig att jag inte vill att han längre ska bo i just det huset och börja om med en ny partner.Med vänlig hälsning,
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Sambolagen (2003:376) återfinns här.

Såsom du beskrivit bostaden, utgör denna en sambobostad (5 § sambolagen). Ett samboförhållande upphör att gälla när ni flyttar isär (2 § första stycket 1 punkten sambolagen). För att tvinga fram en försäljning ska en bodelning ha skett mellan er. En bodelning ska ske efter begäran från antingen dig eller honom (8 § första stycket sambolagen). En ansökan om bodelning ska framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphört (8 § andra stycket sambolagen). Eftersom det gått 5-6 år får denna rätt till bodelning anses ha blivit förlorad. Om du däremot visar att du fortfarande är delägare till bostaden genom avtal, inskrivning eller liknande, kan du ansöka hos domstol om att en god man tar över förvaltningen av bostaden. Domstolen kan då som du säger tvångssälja er kärleksbostad och därefter fördela vinsten lika mellan er. Detta framgår av 3, 6 och 8 §§ samäganderättslagen (se här).

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2968)
2021-08-03 Sambo har inte betalat för möbler, har man ändå rätt till hälften?
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?

Alla besvarade frågor (94634)