Kan jag testamentera till mitt barn?

2017-06-03 i Testamente
FRÅGA
Jag är gift och har ett barn med den jag är gift med. Kan jag skriva ett testamente där jag ger mitt barn en stor del av mina tillgångar?
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Frågor om arv regleras i Ärvdabalken (ÄB), den hittar du här.

Ditt barn är din så kallade bröstarvinge, och huvudregeln är att när du dör tillfaller din kvarlåtenskap denne, 2 kap 1 § ÄB. Eftersom du emellertid är gift och det är ert gemensamma barn kommer din make ärva hela din kvarlåtenskap med försteg framför barnet, 3 kap 1 § ÄB. Barnet får då en rätt till efterarv, som innebär att hen kommer att få ut sitt arv efter dig först när din make dör, 3 kap 2 § ÄB.

Om det du vill är att ditt barn ska få ärva dig är detta alltså inget du behöver reglera i ett testamente, eftersom barnet enligt den legala arvsordningen kommer ärva dig (dock får hen ut arvet först när din make dör). Om det du vill däremot är att barnet ska få ut en stor del av dina tillgångar med en gång när du dör kan du reglera detta i ett testamente. Observera dock att din make alltid har rätt att så långt det räcker från din kvarlåtenskap få ut 4 ggr prisbasbeloppet, 3 kap 1 §, andra stycket ÄB.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Annie Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2899)
2021-08-02 Kan ett testamente göra föräldrar och syskon arvlösa?
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?
2021-07-30 Formkrav testamente
2021-07-30 Bra utformning av testamente

Alla besvarade frågor (94587)