Kan jag testamentera framtida arv?

2017-10-30 i Testamente
FRÅGA
Hejmin mamma och pappa har en fjällstuga och ett lantställe. De är inte döda. Jag har ett syskon så jag kommer att ärva hälften av detta. Men jag undrar om jag kan testamentera bort min del redan nu så att det tillfaller barnen istället för maken? alltså testamentera framtida arv?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det du vill göra genom att testamentera bort ditt framtida arv är att testamentera bort din makes arvsrätt efter dig. Som utgångspunkt är detta fullt möjligt och du kan både göra det generellt för hela din egendom eller endast det som tillfaller dig från dina föräldrar. En begränsning finns dock i denna möjlighet på grund av att din make har rätt att få ut minst fyra gånger det s.k. prisbasbeloppet efter bodelning och arvsskifte (Ärvdabalken 3 kap. 1 § andra stycket). Denna rätt gäller oavsett vad som står i ett testamente. Har inte din make egendom till ett värde som uppgår till beloppet efter bodelningen, har maken rätt att få ut resterande som arv från dig. (Prisbasbeloppet har för år 2017 beräknats till 44 800 kronor vilket innebär att din make skulle ha rätt till minst 179 200 kronor om du gick bort i år.)

Du kan alltså testamentera bort din del av arvet från dina föräldrar i förväg. Testamentet får dock endast betydelse i det fall att du inte avlider innan dina föräldrar. Skulle du avlida först går ditt arv automatiskt till dina barn och din make har ingen arvsrätt. Avlider dina föräldrar först rekommenderar jag dig att du specificerar i testamentet precis vilken egendom det är du vill undanta från din make.

Om du behöver hjälp med att upprätta ett testamente är du välkommen att kontakta Lawlines jurister här.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2929)
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente
2021-09-07 Hur blir fördelningen av arv om bröstarvingar har godkänt testamente och avsagt sig arvet??

Alla besvarade frågor (95665)