Kan jag testamentera bort makes arvsrätt före gemensamt barn?

2019-09-27 i Testamente
FRÅGA
Hej!Har en fråga beträffande arv. Anders är gift och delägare i några hyresfastigheter. Dessa ägs som enskild egendom med äktenskapsförord. Hustrun Anna har alltså ingen giftorätt i dessa. Det finns en gemensam dotter Hanna (även ett särkullbarn till hustrun).Anders har även ett testamente där gemensamma dottern Hanna anges som ensam arvtagare till hyresfastigheterna.Vid Anders eventuella bortgång innan Anna, ärvs då hyresfastigheterna av hustrun Anna med fri förfoganderätt trots äktenskapsförord och testamente eller ärvs dessa direkt av dottern Hanna? För hustrun kan väl ej få lagfart?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

När det gäller den legala arvsordningen så skulle hustrun ärva fastigheterna med fri förfoganderätt enligt 3 kap. 1§ Ärvdabalken. Men ett testamente avtalar bort den legala arvsordningen och gör gällande arvlåtarens vilja. Det som står i testamentet blir gällande, så länge testamentet är giltigt såklart.

Så för att svara på din fråga, om Anders då testamenterar bort dessa till Hanna så kommer hon ärva dessa framför hustrun.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Sean Persson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. P Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-28 08:55
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2267)
2019-10-17 Hur ärver jag som bröstarvinge när min far har testamenterat bort all kvarlåtenskap?
2019-10-17 Den fria förfoganderätten för efterlevande make och gåva till bröstarvinge
2019-10-15 Är testamentet som jag bevittnat giltigt om min sambo är testamentstagare?
2019-10-14 Sambo ärver med fri förfoganderätt genom testamente och efterarvsrätt för särkullbarn

Alla besvarade frågor (73827)