Kan jag sy kläder av ett licensskyddat tyg och sälja dem?

2019-08-30 i Immaterialrätt
FRÅGA
En följdfråga Ang licensskyddat tyg.Får jag alltså sy kläder av tyget och sälja dom?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med dina fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar över användningen av ett tyg vars mönster har skydd enligt Mönsterskyddslagen eller Upphovsrättslagen.

Skydd för mönster kan alltså regleras i olika lagar. Mönster kan skyddas som ett konstnärligt verk enligt lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (URL). Enligt 1 § URL uppstår skyddet verket automatiskt då verket skapas förutsatt att verket är tillräckligt originellt. Ett mönster kan även registreras och få skydd enligt Mönsterskyddslagen (ML). Enligt 2 § är en förutsättning för skydd enligt ML att mönstret är nytt och tillräckligt särpräglat. Vad detta betyder är att det inte finnas ett annat mönster som är identiskt eller som ger samma helhetsintryck för en kunnig användare.

För att använda ett licensskyddat mönster måste man enligt såväl URL som ML ha rättighetsinnehavarens tillstånd. Enligt 5 § ML får ingen utnyttja mönstret utan att ha samtycke av den som är innehavare av mönsterrätten. Förbudet mot utnyttjande omfattar särskilt att tillverka eller använda en produkt som mönstret ingår i eller används på. Även upphovsrätten förbjuder enligt 2 § URL annan än upphovsmannens förfogande över verket.

Om det finns en risk att dina kläder går att förväxla med rättighetsinnehavarens mönster/produkt så krävs det att du får mönsterhavaren eller upphovsmannens samtycke. Bedömningen av om användningen av textilerna utgör ett intrång eller inte beror naturligtvis på hur och i vilken utsträckning du använder tygerna. Kortfattat är alltså svaret på din fråga att du inte får använda ett licensskyddat tyg för att sy och sälja kläder.

Vänligen,

Ellen Hägerström
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A36Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-30 19:22
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (760)
2019-09-19 Vilka faktorer påverkar påföljden vid upphovsrättsintrång?
2019-09-17 Renommésnyltning m.m
2019-09-15 Får jag publicera andras artiklar på min hemsida?
2019-09-15 Överlåtelse av upphovsrätt

Alla besvarade frågor (72979)