Kan jag säga upp hyresavtalet trots att en uppsägning redan har gjorts av hyresvärden?

2021-07-30 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Min hyresvärd har 3 mån uppsägning och jag har en.Om min hyresvärd säger upp vårt avtal kan jag då under denna uppsägning säga upp avtalet också fast från min sida. Så att det således kortas ner till en månad istället för tre?Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att du har ett förstahandskontrakt i en hyresrätt varför 12 kap. jordabalken (hyreslagen) är tillämplig. Vad jag förstår har du en kortare uppsägningstid enligt ert hyresavtal än de tre månaderna som följer av lag (4 § första stycket punkt 1 hyreslagen). Ett sådant avtalsvillkor är giltigt då det är till din (hyresgästens) fördel (1 § femte stycket hyreslagen). Hyreslagen har nämligen till syfte att skydda hyresgästen.

Om du säger upp hyresavtalet har du rätt till din mer förmånliga uppsägningstid, då denna är juridiskt bindande. Din uppsägningstid på en månad påverkas alltså inte av att en uppsägning redan har gjorts av hyresvärden. Således har du rätt att flytta ut en månad efter att du har meddelat att du vill flytta. Tänk på att du måste få ett skriftligt erkännande av din uppsägning om du säger upp avtalet muntligen (8 § första stycket hyreslagen).

Skulle det istället röra sig om ett andrahandskontrakt gäller en månads uppsägningstid redan enligt lag (3 § andra stycket privatuthyrningslagen). Du har alltså även i det avseendet rätt att flytta ut en månad efter att du har sagt upp hyresavtalet .

Hoppas att svaret har varit till din hjälp, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Med vänlig hälsning,

Minna Wall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95746)