Kan jag överklaga en bot som jag skrivit under?

2020-01-10 i Bevis och bevisning
FRÅGA
Hej!Polisen stoppade mig parkerad efter att jag kört in i parkeringen och hävdade att jag hade telefonen i handen medans jag körde och att hans bevis va att han såg med sina ögon. Jag var rädd om mitt körkort så jag skrev under böter men nu ångrar jag mig och vill överklaga, har jag rätt till det? Och kan jag vinna för att polisens ända bevis är att de sätt med ögonen.
SVAR

Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

När du skrev under boten innebar det att du godkände den och kan därför inte i efterhand överklaga/bestrida den. Jag tror inte heller att tingsrätten kommer godkänna en resning av målet och ompröva den, enligt punkterna i 58 kap 2 § Rättegångsbalken (RB).

Annars kan jag inför framtiden rekommendera att inte skriva under boten direkt, utan be om att få tänka på saken, eftersom du alltid kan skriva under en bot i efterhand.

Angående om du hade kunnat vinna i rättegång, är det svårt att svara på. Visserligen behöver polisen/åklagaren i en rättegång bevisa att du faktiskt haft telefonen i handen, att de sett det med ögonen är inget starkt bevis eftersom risken finns att de faktiskt sett fel i och med att du säger att du inte ens hade telefonen i handen. Utan bevis blir det ingen fällande dom. Huvudregeln är att en åklagare inte ska ta det till domstol om den inte har bevis, så jag skulle gissa på att ingen rättegång skulle bli av vid en sådan situation.

Återkom gärna vid ytterligare funderingar!

Önskar dig en trevlig dag!

Med vänlig hälsning,

Natasha Fathifard
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bevis och bevisning (403)
2022-01-17 Kan man bli dömd för ett brott om man erkänner efter att domen vunnit laga kraft?
2021-12-16 Bevisbörda vid styrkande av om något är en gåva
2021-12-12 Olagligt / otillbörligt anskaffade bevis
2021-12-11 SMS-konversation som bevisning i tvistemål

Alla besvarade frågor (98481)