Kan jag neka boende och umgänge mellan mina barn och deras pappa vid misstanke om missbruk?
Hej!
Det är så att jag har två barn och vi har gemensam vårdnad men är skilda. Pappan har ett alkohol missbruk och har haft sedan vår tid tillsammans. Han satte sig själv i en dum situation där han satt häktad en vecka och iom det blev socialen inkopplad där dem tyckte såklart att barnen skulle bo hos mig och för att han skulle få träffa dem igen så var kravet att han skulle bli nykterist och gå på Antabus bla. Han gjorde det och blev mycket bättre så barnen började få vara hos honom varannan vecka igen. Sedan har min dotter uppmärksammat att han fortfarande dricker när han har dem och det har även jag hört och sett även hans fru dricker på samma sätt. Nu är det så att barnen som är 7 år och 3 år gamla inte vill bo hos pappa längre utan hos mig, men dem vill träffa pappa men varannan helg. För mig är det självklart då min äldsta dotter mår väldigt dåligt och är ständigt orolig. Skolan gjorde orosanmälan på pappan då hon berättat att hon inte mår bra hos pappa för att han fortfarande dricker. När det här hände så sa pappan att jag skulle ha dem heltid och han varannan helg men sedan socialen har valt att lägga ner så har han ändrat sig och vill ha tillbaka dem som tidigare vilket har skapat ännu mer oro i min 7 åriga dotter, så illa att hon fått ångest attacker av det här. Så, frågan är då, kan mina barn välja att bo hos mig o vara hos pappa varannan vecka även fast vi har gemensam vårdnad? Kan jag neka honom att ha varannan vecka pga oro för min dotters mående? Mvh
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Som jag tolkat det gäller din fråga barns boende vid gemensam vårdnad, umgänge med den förälder som barnen ej bor hos samt om du måste låta era barn umgås med sin pappa trots misstanke om missbruk. Dessa frågor regleras i föräldrabalken (FB), varför mitt svar kommer utgå från det lagrummet.
Inledningsvis kan nämnas att det avgörande för alla beslut av socialnämnd och domstol i frågor om vårdnad, boende och umgänge är barnets bästa (6 kap. 2 a § FB). Barnets bästa måste bedömas i det enskilda fallet men särskilt avseende ska bland annat fästas vid barnets behov av nära och god kontakt med båda föräldrarna.
Hur kan jag gå tillväga för att reglera boende eller umgänge mellan barnen och deras pappa?
Att du och barnens pappa har gemensam vårdnad innebär att ni gemensamt måste bestämma över barnens boende. Om ni har svårt att komma överens är ett bra första steg att vända sig till familjerätten socialtjänsten på er ort för att ha samarbetssamtal mellan dig och pappan till barnen. Om ni tillslut kan komma överens om barnens boende kan ni skriva ett avtal för att reglera barnens boende (6 kap. 14 a § FB). Detta avtal är giltigt i samma utsträckning som en dom. Viktigt att tänka på är att beslutet om var barnen ska bo ska avgöras av barnens behov, vilket kan komma att ändras över tid.
Barn har en lagstadgad rätt att umgås med den förälder som den inte bor med. Umgänget kan ske genom att barnet och föräldern träffar varandra eller genom annan kontakt. Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med föräldern som barnet inte bor med, tillgodoses så långt som möjligt (6 kap. 15 § FB).
Om du och pappan inte kan komma överens om boendet kan du vända dig till domstol för att få ett beslut om var barnen ska bo. Om domstolen anser att det är bäst för barnet med växelvist boende (alltså att barnen bor lika mycket hos dig och pappan) kan domstolen besluta om det (16 kap. 14 a § FB). Om du vill att ett beslut om boende ska fattas av domstol måste du skicka in en stämningsansökan till tingsrätten på den ort som pappan till barnen bor. Läs mer här.
När domstolen beslutar om vem som ska få vårdad, boende eller hur umgänget mellan barn och föräldrar ska se ut är som sagt barnets bästa avgörande. Särskilt avseende ska fästas vid risken för att barnet blir utsatt för övergrepp, förs bort eller annars far illa men också barnets behov av kontakt med båda föräldrarna. Barnen kan inte själva avgöra var de vill bo men domstolen ska ta hänsyn till barnets vilja med beaktande av barnets ålder och mognad (6 kap. 2 a § FB). Vid en vårdnadstvist kan domstolen inhämta underlag från socialtjänsten som gör en utredning och skriver ett yttrande om föräldrarnas respektive förmåga att tillgodose barnets behov. Tidigare rättsfall har visat att den av föräldrarna som bäst antas främja ett nära och gott samarbete med den andra föräldern, tilldelas vårdnad/boende (NJA 1986 s. 338)
Kan jag neka mina barn boende eller umgänge med deras pappa vid misstanke om missbruk?
Det är en svår balansgång mellan barnets behov av umgänge med båda sina föräldrar och risken för att barnet far illa pga. förälders missbruk som går ut över barnens mående eller säkerhet.
Jag kan dessvärre inte med säkerhet säga vad som är mest fördelaktigt för dig i dagsläget, eller vid en framtida eventuell vårdnadstvist eller vad som är bäst för era barn. Då samarbetsförmåga är något som tillmäts betydelse av domstolen kan det vara till din fördel om du ändå låter barnen träffa sin pappa fram till att någon överenskommelse har nåtts mellan er antingen mellan er personligen, genom avtal hos socialtjänsten eller en dom. Att socialtjänsten har lagt ner sin senaste utredning mot barnens pappa talar också för att du ändå ska låta barnen träffa sin pappa. Men då du uttrycker en stark oro för dina barns hälsa och mående när de är med sin pappa kanske det är bäst att du försöker få umgänget mellan barnen och deras pappa reglerat.
Barnens trygghet går självklart först så om du misstänker att barnen kan råka illa ut kan du neka att lämna ut barnen till sin pappa, dock med risk för att framstå som mindre lämplig för att vara boendeförälder eller få ensam vårdnad. Om du har bevis på att pappan missbrukar när barnen är närvarande och brister i sitt föräldraansvar kan du kanske lättare motivera för domstolen varför du inte ville lämna ut barnen.
När rätten beslutar om umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med, får rätten besluta att umgänget mellan förälder och barn ska ske tillsammans med umgängesstöd, om barnet har behov av det (6 kap. 15 c § FB). Domstolen utser då en person som medverkar vid umgängena och håller uppsyn. Vanligtvis är detta en person från socialtjänsten. Umgängesstöd tillämpas bl.a. vid misstanke om bristande föräldraförmåga pga. missbruk men gäller enbart under en bestämd tid och målet är att föräldern ska kunna vara ensam med sina barn.
Sammanfattning
Då du och barnens pappa i nuläget har gemensam vårdnad måste ni gemensamt bestämma var barnen ska bo. Om du ser någon chans att ni kan komma överens råder jag dig att ni vänder er till familjerätten på er ort annars råder jag dig att skicka in en stämningsansökan till tingsrätten på er ort och yrka att barnet ska ha sitt boende hos dig alternativt att du söker om ensam vårdnad. Barnen har rätt till umgänge med sin pappa. Därför kommer domstolen även reglera hur ofta barnen ska träffa sin pappa, under vilka omständigheter och om umgängesstöd ska finnas med, om du eller pappan yrkar på det. Bäst är det såklart om ni kan komma överens utanför domstol om var barnen ska bo och hur ofta de ska träffa den förälder som de inte bor med då det som regel leder till bättre relation mellan föräldrarna samt då det tillkommer kostnader vid en tvist i domstol men ibland finns ingen annan utväg.
Hoppas du fick svar på din fråga om du har fler funderingar kan du kommentera här eller skicka in en ny fråga!
Vänliga hälsningar,