Kan jag fotografera ett privat slott?

2021-04-17 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Jag skall städa ett privat slott, är det förbjudet att att ta en bild på slottet med firmabilen framför och lägga ut det på sociala medier och tala om att här har vi städat?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln enligt svensk rätt är att man får fota vad man vill och vem man vill om man befinner sig på allmän plats. Det finns däremot undantag till denna huvudregel, man får till exempel inte fotografera skyddsobjekt, exempelvis försvarsmaktens anläggningar eller statsministerns bostäder. Detta framgår av 7 § skyddslagen.

Om man befinner sig på privat mark kan en markägare enligt rättsliga principer besluta om fotoförbud. Samma sak gäller om man befinner sig i gallerior, skolor och andra icke allmänna platser.

Svaret på din fråga beror alltså på om slottet ligger på privat mark eller inte. Sannolikt ligger slottet på privat mark och du behöver då tillåtelse från markägaren för att fota det.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du skulle ha ytterligare funderingar är du välkommen att återkomma till oss på Lawline.

Med vänliga hälsningar,

Maia Sadek
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2099)
2021-10-11 Bostadsarrende och hus på gemensamt ägd mark
2021-10-05 Måste man fråga grannar innan poolbygge?
2021-10-04 Krav på säkerhetsbeslag eller andra skydd på öppningsbara fönster
2021-09-30 Överlåta sin andel av en fastighet till någon annan

Alla besvarade frågor (96466)