Kan jag få del av sambons villa eller kan jag få ersättning för boende?

FRÅGA
hej,min sambo köpte en villa 1998 och jag flyttade in 2010. han betalade allt när det gäller villa. nu ska vi separeras. barnet ska bo hos mig hela tiden. jag har varit arbetslös länge och studerar nu. 2 frågor.1 har jag rätt att bo kvar med barnet? och han flyttar ut? 2 om jag flyttar ut med barnet och hyra en lägenhet, ska han betala nåt för min boende?tack
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

1. Svaret på den första frågan är dessvärre nej, du har inte rätt att bo kvar med barnet medan din sambo flyttar ut. Eftersom din sambo köpte bostaden långt innan ni flyttade ihop så har du inte rätt att få någon del av den när ni separerar, SamboL 5 § och 8 §. Om det hade varit en bostadsrätt hade du kunnat ha rätt att bo kvar ändå men eftersom det är en villa så har du ingen sådan rätt, SamboL 22 §.

2. Svaret på den andra frågan är delvis ja. Om du tar hand om ert gemensamma barn så ska din sambo betala underhållsbidrag till dig, 7 kap. 2 § föräldrabalken. Din sambo har ingen skyldighet att betala för ditt boende, däremot har han en skyldighet att betala mat, kläder och boende för ert gemensamma barn.

Jag föreslår att du pratar med din sambo om att han måste hjälpa till att bidra om ert gemensamma barn bara bor tillsammans med dig. Jag föreslår också att du tar kontakt med socialtjänsten i den kommun där du bor. De kan hjälpa dig att komma överens med din sambo och att ansöka om underhållsstöd. Underhållsstödet är en variant av underhållsbidrag som betalas av staten.

Hoppas du har fått svar på dina frågor!

Med vänliga hälsningar,

Olle Hansen Ölmedal
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?