Kan jag få avslag på grund av CSN-skuld på befrielse av svenskt medborgarskap?

2019-09-29 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej, jag ska kommer inom kort att bli medborgare i ett annat EU-land som har som policy att man bara få ha ett medborskarskap, dvs. jag kommer att bli tvungen att säga upp mitt svenska medborgarskap. Jag har inga anmärkningar hos Kronofogden, men jag håller på att betala tillbaks ett CSN-lån på 150.000 kr. Betalar tillbaks 7.000 kr/år till CSN och har fortfarande över 100.000 kr att betala tillbaks. Min fråga: kan Migrationsverket neka min uppsägning av mitt svenska medborgarskap pga. av den skuld som jag har till CSN? Mao. kan skulden hindra mig från att bli befriad från mitt svenska medborgarskap? Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Om man inte längre vill vara svensk medborgare är det möjligt att ansöka om att bli befriad från svensk medborgarskap. Du kan bli befriad från ditt svenska medborgarskap om du har ett medborgarskap i något annat land eller, om du önskar bli medborgare i något annat land. Befrielse ska medges den som saknar hemvist i Sverige. Den som har hemvist i Sverige får vägras befrielse endast om det finns särskilda skäl (15 § lagen om svensk medborgarskap).

I lagen ges inte mer ledning än ovan, av lagkommentarerna anges att med särskilda skäl avses att sökanden genom att avsäga sig sitt svenska medborgarskap skulle uppnå otillbörliga fördelar mot svenska staten, t.ex. då sökanden är misstänkt för brottslighet här i landet och avsägelsen skulle försvåra eller omöjliggöra ett utlämnande hit. Ett annat exempel kan vara då sökanden under pågående värnpliktstjänstgöring söker om befrielse från sitt svenska medborgarskap vilket med omedelbar verkan skulle innebära att personen i fråga inte längre omfattades av skyldigheten att fullgöra värnplikt.

Det torde dock inte vara särskilda skäl att du har en CSN-skuld att avbetala. Att du befrias från ditt medborgarskap innebär inte att du befrias från skyldigheten att betala av din skuld. För dig innebär det dels att det inte torde finnas något hinder mot befrielse från ditt svenska medborgarskap, dels att du är fortsatt betalningsskyldig till CSN, oavsett medborgarskap.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (981)
2020-02-23 Hur överklagar jag ett utvisningsbeslut?
2020-02-22 Resa från Egypten till Sverige
2020-02-22 Måste en icke-EU-medborgare men som är bosatt inom EU söka visum till Sverige?
2020-02-17 Jag har överklagat beslut om uppehållstillstånd, vad händer nu?

Alla besvarade frågor (77289)