Kan jag dömas för sexköp om jag inte betalat?

FRÅGA
Kan man bli straffad om man bemötter en person som påstod sig vara en prostituerad person? Även om man inte har betalat någonting?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det brott du har funderingar kring kallas "köp av sexuell tjänst" och regleras i brottsbalken 6 kap 11 § (här). För att dömas till ansvar för brottet krävs att du skaffat dig en sexuell tillfällig förbindelse mot ersättning. Om de rekvisiten är uppfyllda krävs det även att du haft uppsåt till brottet.

Att du träffat en person som påstod sig sälja sexuella tjänster är alltså inte ett brott. Det krävs att du betalat för den sexuella tjänsten och att du haft uppsåt till att betala för just den sexuella tjänsten.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Vänligen,

Jennifer Embretsen
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A5D Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-21 14:54
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sexualbrott, 6 kap. BrB (252)
2019-10-06 Vad gäller vid sexuellt ofredande?
2019-09-30 Definition av våldtäkt
2019-09-29 Kan man få skadestånd för sexuellt ofredande?
2019-09-10 Är det någonsin lagligt för en artonåring att ha sex med en fjortonåring?

Alla besvarade frågor (73804)