Kan jag begära ersättning för upprättande av samarbetsavtal kring gemensamma barn?

2019-07-18 i Barnrätt
FRÅGA
Hej,Kan jag begära ersättning för advokatkostnad för att upprätta samarbetsavtal kring gemensamma barn med min Fd sambo?Bakgrunden är att hen inte samverkat för att upprätta samarbetsavtal via Familjerätten trots upprepad begäran (flera gånger under nästan ett års tid, både skriftligt och muntligt). Då samarbetet fungerade mycket dåligt såg jag mig nödgad att söka hjälp privat av jurist. Kan jag nu begära att min Fd sambo ersätter mig för hela eller delar av den kostnaden?Tacksam för svar!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Samarbetsavtal, oavsett om sådant upprättas med hjälp av familjerätten eller privat, är något som är frivilligt. Det finns ingen skyldighet att upprätta eller medverka till samarbetsavtal. Därav kan du rent juridiskt inte kräva din f.d. sambo på något kostnad för det heller. Förfarandet är detsamma även för det fall att det tvistas om barns boende, umgänge eller vårdnad i domstol; även då är utgångspunkten att var och en står för sina egna kostnader (jfr 6 kap. 22 § andra stycket Föräldrabalken).

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AYHallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-19 09:59
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1311)
2019-10-08 Vilket resonemang ligger bakom FB 9:7?
2019-10-03 Vem har rätt att bestämma över ett barns fritidsaktiviteter?
2019-10-03 Hur får jag ensam vårdnad när den andre föräldern varit med om en allvarlig olycka och inte kan ta hand om sig själv?
2019-10-03 Vad är mina chanser för enskild vårdnad?

Alla besvarade frågor (73804)