Kan jag ändra ett musikstycke utan att fråga den ursprungliga kompositören?

2017-04-30 i Immaterialrätt
FRÅGA
Om man sjunger en nyskriven text till ett musikstycke (karaoke) är det okej att göra om man bara visar detta i ett slutet sällskap? När är det okej isåfall ? Eller måste man fortfarande ha kompositörens tillåtelse om att skriva en annan text?
SVAR

Hej och tack för att du valt att vända dig till Lawline!

Jag tolkar det som att frågan rör en egenskriven text till ett redan existerande musikstycke.

När det rör frågor kring upphovsrätt är det bra om man först utreder om intrång görs på upphovsrättsinnehavarens ensamrätt. Ensamrätten innefattar dels framställning av exemplar och dels göra det tillgängligt för allmänheten.

Eftersom det knappast kan anses vara att framställa ett exemplar när det sjungs karaoke samt att det är tänkt att visas i ett slutet sällskap görs inget intrång i ensamrätten.

Angående ändringen till det ursprungliga verket finns det stadgat i 3 § 2 st upphovsrättslagen. "Ett verk må icke ändras så, att upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart kränkes [...]". Vad detta innebär är något oklart, men om tanken är att ha en någorlunda harmlös text kommer detta inte vara ett problem. Särskilt inte med tanke på att det rör sig om ett slutet sällskap.

Slutsats: Det behövs ingen tillåtelse från kompositören om den nya versionen på ursprungsverket är någorlunda harmlöst.

Mikael Jonasson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (991)
2021-07-23 Får man använda en intervju från en dokumentär?
2021-07-16 Upphovsrättsintrång?
2021-07-12 Hur vet man om en mening är varumärkesskyddad?
2021-07-05 Vad innebär uppfinningshöjd?

Alla besvarade frågor (94258)