Kan hyresvärden säga upp hyresavtalet vid pendling och dygnsvila på annan ort?

Har kollat nedan länkar, men hittat ej svaret på frågan : A kommer att arbeta på ort X (3-5 timmar med kollektivtrafik enkel väg från hans fasta bostad som är en hyresrätt på ort Y. Sambon sedan ca 1 år bor också på samma adress, men står ej på hyreskontraktet. Sambon jobbar på ort Y). 1) Tillåter hyreslagen hans hyresvärd på ort X att han övernattar på sin hyreslägenhet på ort X, måndagar - torsdagar utan att folkbokför sig på ort X? Vad säger folkbokföringslagen om det? 2)Kan han förlora sin fasta bostad på ort Y pga pendlingen? Vad göra för att hindra det? 3) Går det överlåter lägenheten till sambo eller fadern? Vad är villkorna? * https://lawline.se/answers/nar-anses-jag-ha-behov-av-mitt-lagenhet ** https://lawline.se/answers/ratt-till-inneboende-i-hyresratt *** https://lawline.se/answers/andrahandsuthyrning-vid-studier-pa-annan-ort **** https://lawline.se/answers/far-jag-sta-med-pa-ett-hyreskontrakt-om-jag-ager-en-bostadsratt

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! För att besvara din fråga kommer vi att kika på bestämmelserna i Jordabalken (1970:994) ("JB").


Angående uppsägning av hyreslägenheten

Hyresgästen - i detta fall du - har ett så kallat besittningsskydd som innebär att du har rätt att bo kvar även om hyresvärden säger upp avtalet (JB 12:46). Detta kan dock avtalas bort och det finns även situationer då besittningsskyddet bryts. Närmast till hands i ditt fall är den så kallade generalklausulen som säger att besittningsskyddet bryts om det inte strider mot god sed i hyresförhållanden eller av någon annan anledning är oskäligt mot hyresgästen att hyresförhållandet upphör (JB 12:46 p. 10). Om denna används ska det göras en avvägning mellan hyresgästens och hyresvärdens intressen.


När det gäller din hyresvärds möjlighet att säga upp ditt kontrakt på grund av att du arbetar på annan ort och tillbringar din dygnsvila där fyra dagar i veckan, beror det främst på vad som står i hyresavtalet. Om det inte finns någon specifik bestämmelse i avtalet som ger hyresvärden rätt att säga upp kontraktet, har du besittningsskydd. Detta skydd gäller så länge det inte faller under generalklausulen, som innebär att en avvägning mellan dina och hyresvärdens intressen måste göras.


Hyresvärdens intresse kan exempelvis vara att de vill ha en hyresgäst som bor i lägenheten och är folkbokförd där. Om du inte tillbringar tillräckligt med tid i lägenheten kan hyresvärden vilja erbjuda den till någon annan. Å andra sidan har du ett starkt intresse av att behålla din bostad, då den är viktig för dig på grund av ditt arbete.


Lagen ger ingen specifik reglering för denna typ av situation, utan det blir en individuell bedömning där en intresseavvägning görs mellan parterna.


Angående att överlåta egendomen

Huvudregeln är att en hyresgäst bara har rätt att överlåta sitt hyreskontrakt till någon annan om hyresvärden samtycker till detta, det framgår av 12 kap. 32 § JB. Enligt 12 kap. 33 § 1 st. JB gäller denna huvudregel även vid överlåtelseformer som t.ex. bodelning. Däremot säger 2 st. i samma bestämmelse att om det är så att en sambo har fått bostaden tilldelad sig genom bodelning så har den sambon rätt att överta hyresrätten och kontraktet även mot hyresvärdens vilja. I ditt fall verkar det dock inte vara fråga om att något samboförhållande upphör att gälla.


Rekommendation

För att säkerställa att din hyresrätt inte sägs upp av hyresvärden på grund av din pendling och dygnsvila på annan ort, bör du först och främst kontrollera vad som står i ditt hyresavtal. Om hyresavtalet inte innehåller några specifika villkor om att du måste vara permanent bosatt i lägenheten eller att du måste bo där ett visst antal dagar i veckan, har du enligt lag besittningsskydd och kan inte bli uppsagd utan särskilda skäl. Här skulle dock din hyresvärd kunna argumentera för att det föreligger särskilda skäl och att det inte är skäligt att ha någon som bor i lägenheten och är skriven där och om du gör det för lite så vill de kunna erbjuda någon annan att hyra den.


För att förebygga en eventuell tvist är det en god idé att öppet kommunicera med din hyresvärd om din situation. Förklara att du har ett arbete som kräver att du pendlar och sover på annan ort under veckodagarna, men att du fortfarande har din fasta bostad där och betalar hyran i tid. Förklara att du har kvar ditt intresse för lägenheten och ser den som din permanenta bostad.


För att förhindra missförstånd om din situation och din fortsatta rätt att bo kvar i lägenheten, kan du be om ett skriftligt bekräftande från hyresvärden på att det inte finns några hinder för dig att fortsätta hyra lägenheten. Det kan vara en god idé att dokumentera och samla all kommunikation med hyresvärden.

Om du skulle landa i en situation där hyresvärden säger upp dig och du motsätter dig uppsägningen så är det hyresvärden som ska kontakta Hyresnämnden för att få tvisten löst angående om uppsägningen var korrekt eller inte.


Hoppas att det var svar på din fråga! Du är välkommen att höra av dig till mig på nytt på sara.djogic@lawline.se.

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000